2.9 C
Belgrade

Obeležen dan posvećen pozorišnom životu Zemuna

Ljubiteljima pozorišne umetnosti u galeriji Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun predstavljena je knjiga i otvorena izložba pod nazivom „Pozorišni život Zemuna, uticaj na pozorišni život Srba”, autora prof. dr Milovana Zdravkovića, u izdanju Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i RTS izdavaštva. 

Izložbu je otvorio akademik Miodrag Tabački, a o značaju novog izdanja profesora Zdravkovića govorili su sekretar Skupštine GO Zemun Marko Janković, istoričarka umetnosti Aleksandra Dabižić, direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Vesna Burojević, urednik RTS izdavaštva Dragan Inđić, teatrolog Radomir Putnik, teatrolog i recenzent Aleksandra Milošević i glumci Kalina Kovačević i Boško Puletić. 

– Zemunci se ponose svojim kulturnim nasleđem, ali i savremenim kulturnim životom koji je zaista bogat. Gradska opština Zemun je otvorena za svaku vrstu saradnje. Podržavamo i podstičemo mlade da se kreativno izražavaju u svim vidovima umetnosti, tu smo da promovišemo nova umetnička ostvarenja zemunskih stvaralaca, da realizujemo programe iz oblasti kulture i učestvujemo u obeležavanju datuma kao što je ovaj danas – rekao je Janković.

U znak pijeteta prema kulturnim poslenicima koji su započeli razvoj pozorišnog života Zemuna, sekretar Skupštine GO Zemun Marko Janković i istoričarka umetnosti Aleksandra Dabižić, inače potomak glumačkih porodica Dabižić i Zorić, položili su cveće na spomenik osnivaču Zemunskog srpskog dobrovoljnog pozorišnog društva, a zatim su predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije Nebojša Dugalić i glumac Boško Puletić položili cveće na spomen-ploču Joakimu Vujiću koja se nalazi na fasadi parohijskog doma Nikolajevske crkve u Zemunu.

Dan posvećen pozorišnom životu Zemuna, 17. decembar, posvećen je pozorišnom životu Zemuna – dva i po veka od rođenja oca srpskog teatra Joakima Vujića, dva veka od prve Joakimove pozorišne predstave odigrane u Zemunu, 140 godina od osnivanja prve pozorišne institucije u Zemunu – Zemunskog srpskog dobrovoljnog pozorišnog društva, 225 godina otkako je Vikentije Rakić iz Zemuna uveo crkvenu dramu u srpsku književnost, 220 godina od izvođenja jedne od prvih crkvenih drama kod Srba, autora Jevrema Sekulića iz Zemuna, pod nazivom „Hristov grob” i 110 godina od osnivanja prve privatne domaće opere pod nazivom „Kod Bulevara”, čiji je vlasnik i osnivač bio operski pevač Zemunac Žarko Savić, a koja se nalazila u zgradi koju naši savremenici pamte kao bioskop „Balkan” u Beogradu.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °