16.6 C
Belgrade

Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu.

Nikodijević je tom prilikom poručio da kao narod dosledno gajimo kulturu sećanja, baštinimo ideje antifašizma i borbe protiv antisemitizma, čuvajući svoju antifašističku tradiciju na kojoj počiva čitava današnja Evropa.

– Skupština Grada Beograda je negujući kulturu sećanja na sve tragične događaje u istoriji našega grada 2014. godine donela odluku da 10. maj bude Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu. Tog dana, 1942. godine, nemačka okupaciona vlast je poslala depešu u Berlin da u Beogradu više nema Jevreja i zbog toga je baš ovaj dan izabran kao Dan sećanja na sve žrtve Holokausta. Danas svi zajedno, Srbi, Jevreji i Romi, živimo u ovom gradu i sa ponosom ističemo da smo uspeli da pobedimo zločinačku ideologiju kao što je nacizam – rekao je Nikola Nikodijević.

On je naglasio da je jako važno da ističemo kako istorijsku ulogu naše države u Drugom svetskom ratu tako i žrtve koje je naš narod podneo u borbi protiv fašizma.

– Zajedno sa Jevrejskom opštinom i Vladom Republike Srbije, Grad Beograd obnavlja Memorijalni centar „Staro sajmište” koji treba da postane kompleks sećanja na stradale žrtve. Ovde je bilo zatočeno 40 hiljada naših sugrađana između 1941. i 1944. godine, a više od 17 hiljada je izgubilo svoje živote. To je razlog da ovo mesto postane mesto sećanja na strašne zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata u našem gradu – poručio je predsednik gradskog parlamenta.

Prema njegovim rečima, prošle godine započeta je rekonstrukcija kompleksa, obnovljen je deo tornja Centralne kule, a trenutno se radovi izvode na Italijanskom i Spasićevom paviljonu. On je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti završena kompletna rekonstrukcija kompleksa kada bi trebalo da se održe i prve izložbe.

– To treba da služi budućim generacijama za nauk, kako nam se više nikada ne bi ponovili zločini koji su se dogodili za vreme Drugog svetskog rata. Fašizam i nacizam nikada nisu potpuno iskorenjeni i javljaju se u različitim društvenim oblicima. Jedini način da se borimo protiv toga jeste obrazovanje mlađih generacija, zatim da se borimo protiv revizije istorije i revitalizacije zločina i da ne tražimo opravdanje za one koji su u ime ovih ideologija vršili zločine. Kao Grad ostajemo posvećeni negovanju sećanja na sve žrtve, ali i na sve rodoljube koji su dali svoj život, da bismo mi danas živeli u slobodi – zaključio je Nikodijević.

Vence su položili predstavnici Memorijalnog centra „Staro sajmište”, Saveza jevrejskih opština Srbije, predstavnici Jevrejske opštine Beograd, Romskog nacionalnog saveta, ambasador Izraela u Srbiji i predstavnik Ambasade Nemačke.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °