26.1 C
Belgrade

Obeležen Dan škole za zaštitu vida „Dragan Kovačević” uz prisustvo visokih zvanica

Starogradska Osnovna škola za zaštitu vida „Dragan Kovačević” obeležila je danas Dan škole otvaranjem prvog kabineta za funkcionalnu procenu vida i Prvim međunarodnim simpozijumom „Procena vida i vizuelno funkcionisanje“, koji je održan u velikoj sali Gradske opštine Stari grad.

Svečanosti su,  uz mnogobrojne goste, kolege iz obrazovnih ustanova, roditelje učenika i kolektiv škole, prisustvovali supruga predsednika Republike gospođa Tamara Vučić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

Visoke zvanice su u pratnji domaćina, direktorke Silvane Pavlović,  nakon himni Republike Srbije i OŠ „Dragan Kovačević“, koje je izveo inkluzivni hor ove jedinstvene škole, svečano otvorile prvi kabinet za funkcionalnu procenu vida, koji je od velikog značaja za nastavni proces, i koji je prilagođen svakom učeniku.

„Otvaranjem i opremanjem ovog kabineta na najefikasniji način pristupamo potrebama naše dece, uz korišćenje savremenih nastavnih metode i tehnike“, rekla je direktorka Pavlović i posebno zahvalila gospođi Tamari  Vučić, ministru Ružiću i predsedniku Marjanoviću što su svojim prisustvom uveličali Dan škole koja je posle više od pola veka danas moderna vaspitno-obrazovna ustanova u kojoj su se školovale brojne generacije dece sa oštećenim vidom, a mnogi završili fakultete i stekli najviša akademska zvanja.

Na svečanom otvaranju međunarodnog simpozijuma  „Procena vida i vizuelno funkcionisanje“ prisutnim učesnicima i zvanicama se obratila supruga predsednika Republike Tamara Vučić koja je istakla da nikad ne smemo zaboraviti da se, kako kaže naš nobelovac Ivo Andrić, u deci obnavlja i čisti reka čovečanstva.

„Zato smatram značajnom svaku temu  koja pod svetla reflektora stavlja decu i njihov razvoj. I da se sa dužnom skromnošću nadovežem na nobelovca koji konciznim iskazom ume reći velike istine, moramo u svakom trenutku raditi na dobrobiti naše dece kako bi naša reka, ponekad i zagađena prilivom dnevne negativnosti i ljudske nebrige, ipak došla do svog odredišta koje predstavlja mir i dobro za svakog pojedinca ljudske zajednice. Svaki korak koji učinimo na ovom putu može nam se učiniti mali i nevažan, ali na kraj puta ne stižu oni koji prave velike korake, nego oni koji imaju dovoljno snage, odlučnosti i upornosti da na svom putu ne odustanu uprkos umoru i preprekama“, istakla je Tamara Vučić.

Osnovna škola za zaštitu vida „Dragan Kovačević” osnovana je 1954. godine. Počela je da radi na inicijativu profesora Ivana Stankovića u Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ sa dva kombinovana odeljenja za slabovide učenike. Školske 1970/1971. godine počinje sa radom Osnovna škola za zaštitu vida „Dragan Kovačević“.

„Tri ključne reči koje su značajne za rad naše škole su: Ponos – kolektiva i učenika škole, Prilagođavanje – obrazovanja deci sa posebnim potrebama i Podrška – opštine, Grada i ministarstva“, poručila je direktorka  OŠ za zaštitu vida „Dragan Kovačević“ Silvana Pavlović učesnicima prvog međunarodnog seminara.

Dobra organizacija rada, kao i entuzijazam i zalaganje nastavnika ove škole stvaraju uspešne učenike koji se rame uz rame ravnopravno takmiče sa svojim vršnjacima. O tome govore brojna takmičenja, mnoge nagrade na takmičenjima iz pevanja, recitovanja, istorije, geografije, biologije i sportskim nadmetanjima.

beogradski.rs / GO Stari Grad

Najnovije

Belgrade
clear sky
25.5 ° C
26.3 °
23.6 °
54 %
3.1kmh
0 %
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
28 °
Пет
28 °
Суб
28 °