6.2 C
Belgrade

Obeležen jubilej Elektrotehničkog fakulteta

Gradski menadžer Miroslav Čučković i pomoćnik gradonačelnika Cvijo Babić prisustvovali su danas jubileju Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu kojim se obeležava 74 godine od osnivanja ove institucije.

Miroslav Čuković, gradski menadžer i nekadašnji student Elektrotehničkog fakulteta, istakao je važnost postojanja i daljeg razvitka ove institucije.

– Od dana fakulteta, značajnije je danas to što se obeležava sto godina od izdavanja prve diplome ove najprestižnije obrazovne institucije u Beogradu i Srbiji. Mislim da je veoma važno da Grad Beograd sa svim svojim kapacitetima utiče na razvoj ove ustanove. Danas je došlo vreme da Grad Beograd zajedno sa Elektrotehničkim fakultetom dođe do jedne nove i kvalitetne zgrade koja će biti za čitav naredni vek i za obrazovanje kadrova koji će voditi Srbiju putem istorijskog uspeha – rekao je Miroslav Čučković.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Dejan Gvozdić podsetio je na istorijat ove visokoškolske institucije, ali i ukazao na značajnu budućnost i izazove koji očekuju ovu instituciju s obzirom na sve veći i ubrzaniji tehnološki napredak.

– Ovaj fakultet upisuju najbolji kandidati koji mogu da dosegnu određeni nivo, što dokazuje da ovde studiraju najbolji studenti – istakao je Gvozdić.

Svečana akademija završena je dodelom priznanja najboljim studentima Elektrotehničkog fakulteta.

Nastava sadržaja koji se odnose na elektrotehniku počela je 1894. godine u Velikoj školi. Od 1905. godine, nastava se odvijala na Tehničkom fakultetu upravo osnovanog Univerziteta u Beogradu, a 1922. godine donesene su izmene i dopune uredbe o Tehničkom fakultetu, gde se pravi razlika između diplomaca mašinstva i elektrotehnike. Prve diplome po ovim pravilima izdate su 1923. godine. Tehnički fakultet se 1930. godine preselio u u zgradu u Bulevaru kralja Aleksandar, u kojoj se i danas nalazi Elektrotehnički fakultet, koji je zvanično formiran 1948. godine.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °