0.4 C
Belgrade

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Na gradskom trgu opštine Obrenovac, obeležen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom , članovi Komisije za zdravlje, brigu o deci i porodici, rodnu ravnopravnost i socijalna pitanja zajedno sa predstavnicima Gradske opštine Obrenovac održali su radni sastanak. Globalna svetska kampanja pod nazivom ”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se obeležavanjem jednako važnog datuma, Međunarodnim danom ljudskih prava.

Predsednica Komisije za zdravlje, brigu o deci i porodici, rodnu ravnopravnost i socijalna pitanja Olga Mirosavljević ovom prilikom istakla je da će u narednim danima biti organizovane mnogobrojne aktivnosti namenjene ženama, kako bi se ukazalo na značaj ženkog aktivizma i uspostavljanja rodne ravnopravnosti.

– Danas smo zamenili kancelariju trgom, kako bismo obeležili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a sve sa ciljem podizanja svesti svih građana Srbije o rasprostranjenosti problema nasilja nad ženama – navela je Mirosavljević.

Članica Komisije za zdravlje, brigu o deci i porodici, rodnu ravnopravnost i socijalna pitanja Dragana Ognjenović, zaposlena u Domu zdravlja Obrenovac, kako kaže prema podacima kojima raspolažu institucije, stopa porodičnog nasilja u doba pandemije u odnosu na period pre pandemije virusa Covid-19, pala je.

– Navodno je manji broj prijavljenih oblika nasilja, nego pre perioda pandemije. Prošle godine, procesuiranih slučajeva nasilja bilo je oko 200, dok je ove godine taj broj 140-150. Međutim, ovamo se govori o nasilnom ponašanju koje je procesuirano. Međutim, procenti su i takvi da, od 100 prijavljenih slučajeva nasilja, oko 30 se procesuira – istakla je Ognjenović.

Poruku koju su danas ostavile članice Komsije jasna je i pre svega sugeriše na značaj prijavljivanja svih oblika nasilja i kreiranje društvene zajednice netolerantne na bilo koji oblik nasilja i diskriminacije.

beogradski.rs

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
0.4 ° C
3.7 °
-0.3 °
95 %
0.9kmh
75 %
Уто
3 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
3 °

Servisne vesti