6.2 C
Belgrade

Obeležen Međunarodni dan cerebralne paralize – “2022 miliona razloga za dostupna tehnološka rešenja”

Osobe sa cerebralnom paralizom širom sveta obeležavaju 6.oktobar kao svoj dan. Savez za cerebralnu i dečju paralizu Beograda organizovao je danas u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad, Sekretarijatom za socijalnu zaštitu grada Beograda kao i Sekretarijatom za saobraćaj grada Beograda manifestaciju pod nazivom „2022 miliona razloga za dostupna tehnološka rešenja”.

U cilju obeležavanja ovog praznika i podizanja svesti o značaju ulaganja i obezbeđivanje sredstava za što bolje funkcionisanje ovog Saveza i njihovih članova, održan je simboličan defile elektičnim skuterima za osobe sa invaliditetom na Trgu republike.

Današnjem obeležavanju Međunarodnog dana celebralne paralize prisustvovali su predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović, predsednik starogradske Skupštine Dušan Petrić, zamenica predsednika Skupštine Nevena Dodić, kao i članovi Veća naše opštine.

Međunarodni dan cerebralne paralize je društveni pokret i dan obeležavanja i afirmacije života 17 miliona ljudi koji žive sa ovim poremećajem.

„Cilj obeležavanja ovog datuma je da se podrže oni koji žive sa (CP), prihvate različitost i pomognu u stvaranju pristupačnije budućnosti za sve. Zato je svaka osoba koja živi sa cerebralnom paralizom razlog za težnju ka promenama. Neophodno je da se stvore uslovi da deca i odrasli sa cerebralnom paralizom (CP) imaju ista prava, pristup i mogućnosti kao i bilo ko drugi u našem društvu. Taj cilj je dostižan samo zajedničkim akcijama svih socijalno odgovornih aktera, od pojedinaca do državnih organa i institucija“, poručuju iz Saveza za cerebralnu i dečju paralizu Beograda.

Jedan od velikih ciljeva Međunarodnog dana cerebralne paralize je promovisanje inkluzivnijih društava za osobe sa CP-om.

beogradski.rs / GO Stari Grad

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °