9.3 C
Belgrade

Obeležen Međunarodni dan mladih na Kalemegdanu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenica gradonačelnika Vesna Vidović prisustvovali su danas obeležavanju Međunarodnog dana mladih na platou kod spomenika „Pobednik” na Klemegdanu. 

Događaju su prisustvovali i zamenik direktora Kancelarije za mlade Nemanja Marković, član Gradskog veća Vuk Mirčetić i zamenik predsednika Skupštine grada Igor Jovanović.

Nikola Nikodijević je rekao da su mladi najvažniji deo našeg društva, te da oni imaju svoje potrebe, ali i probleme.

– Tu smo da zajedno rešavamo probleme i da im život učinimo lakšim, jednostavnijim i kvalitetnijim. Kancelarija za mlade poslednjih desetak godina radi niz izuzetno važnih projekata zajedno sa brojim omladinskim organizacijama, a u cilju unapređenja kvaliteta života mladih u Beogradu. Neki od tih projekata i aktivnosti su prekvalifikacije, seminari, kursevi kako bi lakše našli prvo zaposlenje – istakao je Nikodijević.

On je podsetio da Grad Beograd zajedno sa Beogradskim univerzitetom organizuje Bg praksu koja mladima omogućava da se na završnim godinama studija zaposle i steknu prvo radno iskustvo.

– Drago mi je što iz godine u godinu imamo sve veći broj omladinskih organizacija koje se uključuju u aktivnosti Kancelarije za mlade. Rezultat rada naše Kancelarije za mlade je da sve veći broj mladih samostalno započinje svoj posao, a jedan od naših prioriteta i jeste da se oni osamostale, ali i podstaknu. Želimo da razvijamo njihovu kreativnost i da podržimo ideje. Mladi u čitavom svetu najveći problem imaju jer često imaju odlične ideje, ali nema ko da ih sasluša. Tome i služi naša Kancelarija za mlade, oni razumeju potrebe mladih i njihovu problematiku – naglasio je Nikodijević i poručio mladima da nastave da se bore za svoje interese.

Vesna Vidović je rekla da su mladi važni Gradu Beogradu, te da je neophodno njihovo znanje, entuzijazam, energija i snaga.

– Želimo da čujemo njihove potrebe, da nam predoče inicijative, ali i da ih što više angažujemo u svim oblastima društvenog života. Mladi imaju našu podršku i sigurno je da ćemo nastaviti sa svim aktivnostima koje su oni ocenili kao dobre. Zajedno ćemo realizovati projekte koji će im biti zanimljivi, koji će učiniti da im dani mladosti budu što bolji, ali i omogućiti da steknu što više iskustva – poručila je Vesna Vidović.

Međunarodni dan mladih organizovala je Kancelarija  za mlade  Grada Beograda u partnerstvu sa Gradskom opštinom  Stari grad pod sloganom „Jer svi smo mi pobednici”, a na platou kod spomenika „Pobednik” upriličeni su raznovrsni zabavno-edukativni programi namenjeni svim uzrastima i generacijama.

Organizovane su simulacije Agencije za bezbednost saobraćaja, simulacije Crvenog krsta Stari grad, Galenika radionica – Možeš više, ekološke radionice, radionica veza i pravljenja nakita, kviz za sve generacije, Ne ljuti se čoveče, Sajam udruženja i kancelarija za mlade, nastupi di-džejeva, kao i muzičko-zabavni programi.

Ovaj dan obeležava se svake godine 12. avgusta sa ciljem skretanja pažnje međunarodne zajednice na pitanja mladih, kao i na potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu. Ove godine, tema Međunarodnog dana mladih je ,,Međugeneracijska solidarnost“, a namera je da se, na globalnom nivou, pošalje snažna poruka o potrebi preduzimanja aktivnosti u svrhu jačanja socijalne kohezije u društvu kroz unapređenje odnosa među generacijama i učvršćivanje međusobne saradnje i razumevanja.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °