19.6 C
Belgrade

Obeležen Međunarodni dan porodice u Prihvatilištu za decu Beograda

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas obeležavanju Međunarodnog dana porodice u Prihvatilištu za decu Beograda.

Ona je svima čestitala Dan porodice i istakla da deca koja koriste usluge Prihvatilišta nisu sama.

– Povodom Međunarodnog dana porodice, koji se svake godine obeležava 15. maja, Sekretarijat za socijalnu zaštitu podseća da porodica i porodične vrednosti predstavljaju centralno i najvažnije mesto svakog društva jer bez zdrave, stabilne i odgovorne porodice nema ni društva ni države – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je istakla da je Međunarodni dan porodice vreme za njenu promociju, ali i za ozbiljne razgovore o nekim izazovima s kojima se suočavaju porodice oko nas.

– Danas promovišemo svest i bolje razumevanje nekih od tih izazova. Želim ovom prilikom i da zahvalim kolegama koje rade u Prihvatilištu za decu Beograda, jer svi zajedno činimo jednu veliku porodicu. U Beogradu živi oko 483.000 porodica, od toga je najviše porodica sa jednim, dvoje i troje dece, a porodica sa četvoro dece je oko 3.000. Plan Sekretarijata je da tokom ove i sledeće godine izdvajamo sredstva neophodna kako bi sve naše ustanove funkcionisale besprekorno i kako bi deci u Prihvatilištu olakšali boravak – rekla je Stanisavljevićeva.

Gradska sektretarka je poručila da će aktivno uključivanje lokalne samouprave u populacionu politiku, efikasnije sprovođenje i nadgradnja mera koje je država promovisala, kao i traženje novih, odgovarajućih mera kao odgovora na specifične probleme i potrebe datog okruženja delovati podsticajno za roditeljstvo i porodicu na više načina, a kao najvažniji navela stvaranje pozitivne populacione klime, slanje jasne demografske poruke lokalne samouprave, kao i otklanjanje uočenih barijera za roditeljstvo uopšte, a pogotovo za rađanje više dece.

Ona je poručila da će Grad će nastojati da i dalje na najadekvatniji način odgovara na potrebe dece i mladih iz ovih osetljivih grupa u cilju unapređenja kvaliteta njihovog života.

– Naša odgovornost je da pružimo podršku deci u kriznim situacijama, kao i porodicama koje su socijalno ugrožene, putem razvoja sistema obrazovanja, zdravlja, pravosuđa, socijalne zaštite, zaštite od nasilja, itd. Zahvaljujući „zdravim” porodicama društvo napreduje i jača, a prosperitet svake zemlje i danas zavisi od nas samih. Ako imamo snažnu porodicu imaćemo i snažniju zajednicu. Snažna porodica je tu da pomogne svakom svom članu da se oseća ispunjenije i bolje. Ona takođe pruža primer kako porodica može i treba da bude ujedinjena da bi stvorila bolji svet za sve nas – naglasila je Stanisavljevićeva.

Danijela Stajković, direktorka Prihvatilišta za decu Beograda, izrazila je zadovoljstvo što se na današnji dan okupio veliki broj dece.

– Okupili smo se danas da pošaljemo jednu važnu poruku, da deci koja koriste usluge Prihvatilišta pružimo ovog dana jedno lepo uživanje. Naša deca susreću su se problemom nedostatka porodične ljubavi, nesigurnosti u sebe, kao i nedostatkom samopouzdanja da postignu velike ciljeve. Važno je da svako dete koje koristi naše usluge sutra postane ozbiljan čovek, jači i koristan član našeg društva – zaključila je Stajkovićeva.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °