19.2 C
Belgrade

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade „Ložionice“

Na mestu nekadašnje stare zgrade železničke Ložionice koja je zaštićeno industrijsko i kulturno nasleđe, predstavljen je budući izgled ovog prostora koji će biti centar susreta i okupljanja kreativaca, naučnika, inovatora.

– Centar Ložionica biće dragulj u kruni svega što smo uradili u oblasti kreativnih industrija, inovacija, digitalizacije. Ispunjavamo dugogodišnji san, mesto koje će biti spona između našeg nasleđa i budućnosti. Izgradićemo jedinstveni epicentar kreativnosti, stvaralaštva i inovacija kakav ne postoji nigde u regionu, niti u ovom delu Evrope – poručila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić povodom obeležavanja početka radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice i njene adaptacije u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Tom prilikom, na mestu nekadašnje stare zgrade železničke Ložionice koja je zaštićeno industrijsko i kulturno nasleđe, predstavljen je budući izgled ovog prostora koji će biti centar susreta i okupljanja kreativaca, naučnika, inovatora, ali i poslovnog sektora, kao i domaćih i stranih turista.

– Do pre nekoliko godina pojam kreativne industrije, baš kao i digitalizacija, bili su nepoznanica u Srbiji. Danas, kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju 155.000 ljudi, čak 30.000 više nego pre dve godine. Za svega šest godina izvoz kreativnih industrija porastao je čak za 81 odsto, a njihov doprinos našem BDPu je 6,8 odsto. Srbija je već u svetu označena kao jedan od lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija. Za to su pre svega zaslužni naši vanserijski kreativci, inovatori, naučnici, talenti, dok je tim nacionalne platforme Srbija Stvara, inače i idejni tvorac projekta Ložionica, postavio nove standarde u promociji Srbije kao moderne i inovativne zemlje u svetu. Vreme je da i Srbija i Beograd bolje upoznaju sve genijalne mlade kreativce i inovatore, o kojima se više priča u svetu, nego kod nas. Vreme je da upoznamo njihova dela, novu vrednost za našu zemlju. Upravo zbog toga, Vlada Srbije ulaže 52 miliona evra u izgradnju ovog centra za kreativne industrije sa misijom osnaživanja i umrežavanja pojedinaca, udruženja i preduzeća iz oblasti inovacija i ekonomija zasnovaniih na znanju – istakla je premijerka Brnabić.

Premijerka Brnabić je ovom prilikom ubacila svoju poruku namenjenu budućim generacijama u vremensku kapsulu, koja će biti postavljena u temelje “Ložionice”: “Nastavite iskru genijalne inovativnosti i stvaralaštva koje hiljadama godina dominiraju ovim prostorima. Učinite nas ponosnim i sa ovog mesta uvedite svoje društvo u neku novu tehnološku revoluciju, jer Ložionica je bila i ostala motor napretka i svetionik u budućnost.”

Projekat rekonstrukcije i adaptacije “Ložionice” deo je strateške opredeljenosti Vlade Republike Srbije da podrži razvoj inovaciono-kreativnog ekosistema, povoljnog za domaće i strane investicije. Nosioci projekta su Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i nacionalna platforma Srbija stvara, dok arhitektonsko rešenje potpisuje studio „AKVS arhitektura“, pobednici javnog međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa.

– Ložionica će ceo vek nakon svog nastanka, postati mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca, kakav Beograd, Srbija, kao i region do sada nisu imali. Predstavljaće inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva. Naš glavni grad će, pored Avalskog tornja, Hrama Svetog Save, Kalemegdanske tvrđave i Muzeja Nikole Tesle, dobiti novo, jedinstveno obeležje i turističku atrakciju koja će podjednako privlačiti stručnu javnost, ali i domaće i strane turiste – izjavio je Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija i dodao da je završetak radova kao i useljenje prvih stanara i gostiju u Ložionicu planiran za proleće 2025. godine.

Kompleks Ložionica čine sama zgrada stare Ložionice, nova poslovna zgrada, stari vodotoranj uz most Gazela, veliki park i prostor za razne aktivnosti na otvorenom, podzemna garaža. Originalna zgrada Ložionice u celini će biti očuvana bez izmena gabarita i nadogradnje, a na 4.800m2 imaće prizemlje i galeriju, izuzetnu salu za događaje, tzv. “Black Box” koja je projektovana i opremljena prema elaboratima naših najvećih stručnjaka za akustiku, a koji će moći da se koristi za razne vidove događaja i okupljanja – filmske i pozorišne premijere, koncerte i konferencije… Ložionica će imati brojne prostore za različite aktivnosti kreativaca – radionice, učionice, sale za sastanke, prezentacije i probe, izložbene prostore. Izuzetno je važno što će tu biti i prvi inkubator za kreativne industrije.

Budući da će biti maksimalno rasterećena kancelarijskog prostora, pored “Ložionice” gradi se i nova poslovna zgrada od 11.000m2. U aneks zgradi nalaziće se prostor za potrebe uprave Ložionice, Кancelarije za IT i eUpravu Vlade RS i brojnih drugih partnera. Veliki deo prostora biće dostupan “start-apovima” tj. malim inovativnim preduzećima.

– “Ložionica” će ceo vek nakon svog nastanka postati gradski epicentar izvrsnosti, inovativno i kreativno čvorište, centar urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva, ali i fantastična turistička destinacija prestonice i Srbije uopšte. Presrećni smo što će Srbija i Beograd konačno dobiti jedan ovakav prostor, kakav odavno zaslužuju. Mesto gde se susreću oni koji se bave različitim umetnostima i delatnostima, a koji inače nemaju gde da se susreću, umrežavaju, međusobno inspirišu i stvaraju nove ideje i vrednosti – istakla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi nacionalnu platformu Srbija stvara.

Telegraf.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
18.9 ° C
19.6 °
16.9 °
82 %
1.5kmh
75 %
Нед
20 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °