2.5 C
Belgrade

Obeležen Svetski dan cerebralne paralize

Osobe sa cerebralnom paralizom širom sveta obeležavaju 6. oktobar kao svoj dan. Svetski dan cerebralne paralize pod opšteprihvaćenim sloganom „Milioni razloga” deo je kampanje na svetskom nivou. Ovogodišnja tema manifestacije je „2022 miliona razloga za dostupna tehnološka rešenja”, poručili su iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji živi oko 6.000 osoba sa posledicama cerebralne paralize, dok ih je u Beogradu oko 2.000. Savez za cerebralnu i dečju paralizu Beograda postoji od 1957. godine i okuplja 1.100 osoba sa cerebralnom paralizom. Takođe, objedinjuje rad 12 opštinskih udruženja s ciljem ostvarivanja zajedničkih interesa osoba sa cerebralnom i dečjom paralizom.

– Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu su u ovoj godini podržali Savez za cerebralnu i dečju paralizu sredstvima u ukupnom iznosu od 4.500.000 dinara. Ukupno 922 osobe sa posledicama cerebralne paralize koriste podršku iz sistema socijalne zaštite Grada Beograda – izjavila je za Beoinfo gradska sekretarka Aleksandra Čamagić.

I ubuduće ćemo biti saveznici kako bismo što lakše prevazišli sve barijere sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, poručila je sekretarka Aleksandra Čamagić.

– Pored već razvijenih usluga koje je uveo Sekretarijat za socijalnu zaštitu, poput ličnih pratilaca deteta, personalnih asistenata, dnevnih boravaka, prevoza, „Predah smeštaja”, trudićemo se da zajedno uvedemo nove usluge koje će osobama sa invaliditetom olakšati svakodnevni život, ali i njihovim porodicama – zaključila je sekretarka Aleksandra Čamagić.

Savez za cerebralnu i dečju paralizu Beograda je 2021. godine pokrenuo akciju „Milioni razloga = milioni čepova” putem koje se prikupljaju čepovi kako bi se obezbedila sredstava za opremanje dnevno-radnog centra u Sredačkoj 2. Centar treba da omogući dnevno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i njihovo radno angažovanje.

– Najveći problem s kojim se susreću osobe sa posledicama cerebralne paralize jeste mobilnost i zato je ovogodišnji moto „2022 miliona razloga za dostupna tehnološka rešenja”. Kao novo pomagalo u našoj zemlji, u protekle dve godine su se pojavili električni skuteri kao jedina nova tehnološka rešenja. Trenutno 10 osoba sa cerebralnom paralizom vozi električne skutere u Beogradu – istakla je sekretarka Saveza cerebralne i dečje paralize Beograd Dilbera Sarajlić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °