2.5 C
Belgrade

Obeležena 23. godišnjica NATO bombardovanja SR Jugoslavije

Polaganjem venaca na Spomen ploču u centru Surčina, danas je obeleženo 23 godine od NATO agresije na SR Jugoslaviju. Kulturni centrar Surčin i učenici Osnovnih škola „22.oktobar“ i „Vuk Karadžić“ iz Surčina pripremili su prigodan program za današnji dan.

Na današnji dan, pre tačno dvadeset tri godine, 24. marta 1999. godine, oglasile su se prve sirene za opasnost. Sada već poznat, zaglušujući zvuk, zaparao je vazduh nad Saveznom Republikom Jugoslavijom.

U 19 časova i 45 minuta, 19 zemalja alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, obrušilo se najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije, a zatim i na čitavu zemlju.

Narednih 78 noći i dana, na tlo naše zemlje NATO avioni su ispalili oko 50 000 raznih projektila. Misija je nazvana “Milosrdni anđeo“.

Razorena je infrastruktura, privreda, škole, bolnice, spomenici kulture…

Bombardovanje je obustavljeno 10. juna kada je potpisan Sporazum o povlačenju Jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

Konačan broj žrtava zvanično nije objavljen, a srpske procene se kreću između 1200-2500 poginulih i oko 6000 ranjenih.

Sa teritorije GO Surčin mnogi su otišli da brane svoju zemlju a tri vojnika se nisu vratila.

-Željko Savičić iz Jakova

Završio je Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju u Beogradu. Bio je oficir SR Jugoslavije. Poginuo je 6. aprila 1999. godine kada je aviobomba pogodila njegovu radarsku kabinu na planini Maljen. Imao je 24. godine. Posthumno je unapređen u čin poručnika i odlikovan medaljom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti.

– Đorđe Radović iz Jakova

Za vreme NATO agresije bio je na odsluženju redovnog vojnog roka. Borio se u sastavu 243. mehanizovane brigade na Kosovu i Metohiji kao komandir tenka t 55. Poginuo je 25. marta 1999. godine u Kasarni „Car Uroš“ u Uroševcu. Đorđe je imao 21 godinu kada je poginuo. Posthumno je odlikovan ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti Prvog stepena. Inače, do kraja odsluženja vojnog roka ostalo mu je još 6 dana.

-Rade Jotić iz Bečmena

Još jedan junak, meštanin Bečmena, poginuo je 27. maja 1999. godine tik uz karaulu Gorožup na Košarama. Napad na Košare je bio silovit. Iznenadio je Vojsku Jugoslavije i OVK je zauzela karaulu ali nije uspela da dublje prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada. Bitka za Košare je zvanično završena 16.j una 1999. godine, kada se vojska Savezne Republike Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije. Vojska Jugoslavije je imala 108 poginulih vojnika. Rade je bio jedan od njih. Imao je samo 21 godinu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °