-0.3 C
Belgrade

Obeležena godišnjica Majskog prevrata

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl položili su danas cveće na prostoru između zgrade Predsedništva Srbije i Starog dvora, na mestu gde su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, čime je obeležena godišnjica Majskog prevrata.

Mladenović je istakao da su tada odigrani mnogi događaji koji su uticali na razvoj i tok mnogih stvari u srpskoj istoriji.

– Svake godine sećamo se tragično stradalih kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović. Na poseban način odajemo poštu kralju koji je zadužio srpski narod i krajem 19. i početkom 20. veka počeo da modernizuje Srbiju. Sećajući se kralja Aleksandra Obrenovića, sećamo se poslednjeg vladara iz velike dinastije koja je oslobodila Srbiju, učinila je ponovo kraljevinom i stavila je na pijedestal i u porodicu evropskih naroda koji su bili uticajni u evropskim i svetskim odnosima. Tragičan kraj kraljevskog para zgrozio je čitavu Evropu, a Srbija je dobila novu dinastiju i počela drugačije da funkcioniše na međunarodnom planu, te prošla kroz jedan od najturbulentnijih perioda svoje istorije. Aleksandar Obrenović je kao mlad vladar živeo u veoma izazovnom vremenu, a u takvim vremenima i mi danas živimo. Obaveza potomaka je da se sećaju svojih vladara, a posebno onih koji su iza sebe ostavili mnogo više dobrih stvari nego loših – rekao je Mladenović.

Ivan Karl je podsetio da je Aleksandar Obrenović najmlađi i najtragičniji vladar te dinastije i da on i kraljica Draga nisu zaslužili takav kraj.

– Događaj koji je označio kraj dinastije Obrenović je u mnogo čemu opredelio sudbinu kako Srbije i Balkana tako možda i čitave Evrope i sveta. Mi kao narod treba da se sećamo Obrenovića i svih pozitivnih tekovina te dinastije koja je stvorila modernu Srbiju. Takođe treba da baštinimo i tekovine dinastije Karađorđević i da ne stvaramo više podele koje su i dovele do Majskog prevrata. Takve podele nisu potrebne, treba da učimo iz istorije da nam se loše stvari iz prošlosti ne bi ponavljale u sadašnjosti i budućnosti – rekao je Karl.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
-1.8 ° C
-1.2 °
-2.6 °
73 %
4.1kmh
75 %
Уто
-2 °
Сре
1 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °