23.5 C
Belgrade

Obeležena godišnjica pogibije majora Nebojše Tepavca

U mesnoj zajednici Vukićevica danas je održan pomen nastaradalom majoru Nebojši Tepavcu. Major Nebojša Tepavac je 5. aprila 1999. godine stradao od dejstva protivradarske rakete NATO-a, izvršavajući borbeni zadatak u sastavu 8. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO.

Svake godine 5. aprila, na mestu pogibije majora Tepavca, porodica, prijatelji, predstavnici Vojske Republike Srbije, Gradske opštine Obrenovac i udruženja boraca polažu vence na spomen obeležje.

Major Andrić Aleksandar podsetio je na stradanje majora Tepavca.

– Ovaj skup govori da Nebojšin lik nije izbrisan iz naših srca i duša, da nismo zaboravili teška vremena 1999. godine. Nebojšina žrtva ne sme da se zaboravi i mora biti vodilja za buduće naraštaje – rekao je Andrić.

Narodni poslanik Đorđe Komlenski ovom prilikom osvrnuo se na stradanje naroda tokom NATO agresije.

– U Srbiji samo jedna stvar nema cenu, a to je sloboda. Kuća nam je na najlepšem, ali i na prometnom mestu. Od naših davnih predaka, plaćamo skupu cenu da bismo živeli u slobodi, ali nikada niko nije uspeo to da promeni u srpskom narodu. Te kobne noći, pre 23 godine, Nebojša Tepavac svoje srce je stavio ispred neprijateljske rakete. Svoj život je poklonio, da bismo mi danas stajali ovde, pamtili, sećali se i čuvali uspomenu na njega. Moramo da pamtimo i da svakoga dana svoje postupke i razmišljanja merimo time, da li smo dostojni onih koji su koračali pre nas, onih čija imena nosimo i čijim se delima dičimo – poručio je Komlenski.

Direktor Javnog preduzeća Sportsko-kulturni centar Obrenovac Ivan Jegorović naglasio je, da je važno sačuvati od zaborava heroje, koji bi trebalo da budu primer mlađim naraštajima.

– Ljubav prema državi, patriotizam, je nešto što nas krasi vekovima unazad. Kako bismo sačuvali od zaborava naše heroje, Gradska opština Obrenovac i Javno preduzeća Sportsko-kulturni centar ”Obrenovac” učestvovaće u snimanju igranog filma koji opisuje ovaj događaj, pa mislim da ćemo uz filmove koji imaju za temu stradanje srpskog naroda, prikazati i sačuvati ljude koji su dali ono najdragocenije što imaju, svoje živote, da bismo odbranili svoju zemlju i da bismo danas živeli u miru – istakao je Jegorović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
22.1 ° C
24.1 °
18.8 °
56 %
1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °