14.6 C
Belgrade

Obeležena godišnjica smrti Gavrila Principa

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas venac na spomenik Gavrilu Principu povodom obeležavanja 105 godina od njegove smrti.

Državnu ceremoniju, u skladu sa državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, boračkih udruženja, kao i udruženja građana.

Vesna Vidović je istakla da je ime Gavrila Principa zauvek zapisano u našem kolektivnom sećanju.

– Njegov pucanj je bio jedan od najznačajnijih događaja u modernoj istoriji, čiji je tok promenio na više načina. Taj pucanj, ispaljen na Vidovdan, bio je odbrana velike emancipatorske ideje. Njegov kratak život i rana smrt simbol su vere i ličnog stradanja za ideju – rekla je zamenica gradonačelnika Beograda.

Prema njenim rečima, spomenik Gavrilu Principu predstavlja čoveka koji je slobodu svog naroda stavio ispred svog života.

– On je personifikacija bezuslovne težnje za slobodom i jedan od najpoznatijih antikolonijalističkih revolucionara, heroj koji je žrtvovao život za slobodu svoje zemlje. Njegovo simboličko značenje odnosi se na borbu za slobodu i nezavisnost, ali i na otpor prema stranom zavojevaču i kolonijalizmu. Polaganje venca na njegov spomenik, u skladu sa državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, predstavlja način da odamo počast tom simbolu, ali i da se podsetimo važnosti borbe za slobodu i nezavisnost, koja i danas postoji u mnogim zemljama širom sveta – dodala je Vesna Vidović.

beogradski.rs / Beoifno

Najnovije

Belgrade
mist
14.5 ° C
15.2 °
13.6 °
99 %
1kmh
97 %
Пон
24 °
Уто
24 °
Сре
24 °
Чет
25 °
Пет
18 °