16.6 C
Belgrade

Obeležena školska slava Sveti Sava u OŠ „Kralj Petar Prvi”

Škole u Srbiji obeležavaju danas Svetog Savu, školsku slavu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i prosvetnih ustanova.

Tim povodom, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović prisustvovala je školskoj slavi u Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi”, najstarijoj školi u Beogradu.

Vidovićeva je podsetila da je Sveti Sava srpski princ, monah, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, jedna od najznačajnijih ličnosti iz srednjeg veka kod Srba, kao i utemeljivač obrazovanja.

– U ovoj najstarijoj školi u Srbiji učitelji i đaci su bili Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Mihailo Petrović Alas i mnoge druge značajne ličnosti našeg grada i države. Zdanje škole projektovala je Jelisaveta Načić i predstavlja kulturnoistorijsku baštinu Srbije. Grad je izdvojio sredstva za kompletnu rekonstrukciju ove škole, koja do sada nije rekonstruisana, kao i za uređenje fasade – rekla je zamenica gradonačelnika i poručila da je važno da brinemo o našoj istoriji, kulturnom nasleđu i da o tome učimo našu decu, jer bez poštovanja prošlosti nema ni uspešne budućnosti.

Ona je tom prilikom čestitala školsku slavu svim učenicima, studentima, prosvetnim radnicima, zaposlenima u obrazovnom sistemu i celom našem narodu.

– Briga o deci i omladini, ulaganje u njihovo znanje i obrazovanje obaveza je svih nas. Takođe, na nama je da u svakodnevnom promišljanju i postupanju očuvamo i negujemo svetosavsku ideju koju nam je Sveti Sava ostavio u nasleđe – naglasila je Vesna Vidović.

Igor Raičević, podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, svim učenicima, studentima i zaposlenima čestitao je Savindan i istakao zadovoljstvo što prisustvuje obeležavanju školske slave u najstarijoj školi u Srbiji, staroj 300 godina.

Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad rekao je da je Opština ove godine izdvojila 30 miliona dinara za različite projekte, kada su osnovne škole u pitanju. On je dodao da je prethodne godine na teritoriji opštine uređen veliki broj dvorišta vrtića i poručio da su ulaganje u decu i podizanje kvaliteta obrazovanja jedan od prioriteta opštinske uprave.

Događaju su prisustvovali sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Nenad Radić i predsednik SO Stari grad Dušan Petrić.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °