0.7 C
Belgrade

Obeležena slava Sveti Trifun u Brestoviku

Na današnji dan, uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika, vinogradari po pri put u novoj kalendarskoj godini, odlaze u vinograd i počinju da orezuju lozu u svojim vinogradima.

Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva, štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno  smatra se da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina.

Valja se, da se na današnji dan oreže barem jedan čokot vinove loze u vinogradu.

Tim povodom predsednik gradske opštine Grocka, Dragan Pantelić, zajedno sa članovima opštinskog Veća, Milošem Jankovićem i Draganom Petković, posetili  su porodicu Tanasković u Brestoviku.

U  skladu sa tradicijom i običajima srpskog naroda, simbolično predsednik opštine Dragan Pantelić  je obrezao vinovu lozu u vinogradu ove porodice, jer je kod pravoslavnih vernika Sveti Trifun slava i zaštitnik vinogradara.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna kao zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana. Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne uključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Galeriju fotografija pogledajte OVDE.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
0.7 ° C
1.3 °
-0.9 °
71 %
1.5kmh
0 %
Пон
3 °
Уто
7 °
Сре
5 °
Чет
2 °
Пет
4 °