6.8 C
Belgrade

Obeleženo 65 godina postojanja Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda

Zamenica predsednika Skupštine gradske opštine Stari grad Nevena Dodić, zajedno  sa gradskom sekretarkom za socijalnu zaštitu Natašom Stanisavljević i ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić i pomoćnicom ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljanom Barošević, iz Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, prisustvovala je proslavi 65 godina postojanja Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda.


Predsednica Saveza Dilbera Sarajlić je pozdravila prisutne i goste i zahvalila Gradu Beogradu, Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, kao i resornom ministarstvu, na velikoj podršci koju Savez dobija od ovih institucija.

„Danas je veliki dan za nas, 65 godina postojanja Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda. Savez ima 12 opštinskih organizacija i konstantno pomaže oko 1.000 obolelih od cerebralne i dečije paralize“, istakla je Dilbera Sarajlić.

Nataša Stanisavljević je naglasila da će Grad nastaviti da podržava sve aktivnosti Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, kao što je i do sada bio slučaj.


„U Beogradu živi oko 2.000 osoba sa cerebralnom paralizom, od kojih je oko 920 uključeno u naše usluge – ličnih pratilaca, personalne asistencije, dnevnog boravka, besplatnog prevoza i parking-nalepnica, što znači da je u ovom trenutku programima obuhvaćeno oko 50 odsto od ukupnog broja osoba koje boluju od cerebralne ili dečije paralize. U Srbiji živi oko 6.000 osoba sa cerebralnom ili dečijom paralizom, a naš cilj je da u najkraćem vremenu pokrenemo i uslugu pomoći u kući za decu. Mislim da će ta usluga u Beogradu biti aktuelna od narednog meseca, a nakon toga će usluga biti proširena na mlade i odrasle“, rekla je Nataša Stanisavljević i istakla da Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Grad Beograd konstantno „osluškuju” potrebe svih osoba sa invaliditetom i dodala da je prevashodni zadatak da se na svaki način olakša svakodnevni život osobama sa invaliditetom.

„Zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, „brišemo” predrasude da osobe sa invaliditetom ne mogu da budu korisni članovi društva i to je nešto što stalno moramo glasno da ističemo“, naglasila je Stanisavljević.

Ministarka Kisić je rekla da je izuzetno ponosna na zajednički rad sa Savezom, ali i zahvalna jer ima priliku da nauči mnogo toga od ljudi koji se dugi niz godina bore za bolji položaj osoba koje boluju od cerebralne i dečije paralize.

„Sektor Ministarstva koji je zadužen za rad sa osobama sa invaliditetom ima zadatak da stvori Srbiju bez barijera. Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda ima oko 1.000 članova i uvek će imati podršku Ministarstva, ali svakako i Grada Beograda. Sve aktivnosti koje Savez preduzima po pitanju povećanja broja zaposlenih osoba sa invaliditetom zaista su primer dobre prakse i osnivanje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom je pravi pokazatelj kako treba raditi i u kojem se smeru kretati“, rekla je Darija Kisić.

Zamenica predsednika Skupštine gradske opštine Stari grad Nevena Dodić pozdravila je prisutne i čestitala Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda 65 godina rada.

„Opština Stari grad je vaša kuća koja će uvek biti podrška u svim aktivnostima Saveza jer samo zajedničkim radom možemo da gradimo društvo jednakih šansi za sve naše građane“, poručila je Nevena Dodić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °