13 C
Belgrade

Obeleženo 65 godina postojanja Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, zajedno sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić, prisustvovala je proslavi 65 godina postojanja Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda. 

Nataša Stanisavljević je tom prilikom naglasila da će Grad nastaviti da podržava sve aktivnosti Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, kao što je i do sada bio slučaj. 

– Pre devet godina, imali smo štrajkove osoba sa invaliditetom u Beogradu, jer tadašnje gradsko rukovodstvo nije imalo razumevanja za mnoge potrebe osoba sa invaliditetom. Zajedničkim radom smo uspeli da dođemo do situacije da su osobe sa invaliditetom sada na neki način produžena ruka socijalne zaštite u Beogradu. U Beogradu živi oko 2.000 osoba sa cerebralnom paralizom, od kojih je oko 920 uključeno u naše usluge – ličnih pratilaca, personalne asistencije, dnevnog boravka, besplatnog prevoza i parking-nalepnica, što znači da je u ovom trenutku programima obuhvaćeno oko 50 odsto od ukupnog broja osoba koje boluju od cerebralne ili dečije paralize. U Srbiji živi oko 6.000 osoba sa cerebralnom ili dečijom paralizom, a naš cilj je da u najkraćem vremenu pokrenemo i uslugu pomoći u kući za decu. Mislim da će ta usluga u Beogradu biti aktuelna od narednog meseca, a nakon toga će usluga biti proširena na mlade i odrasle – rekla je Nataša Stanisavljević. 

Ona je istakla da Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Grad Beograd konstantno „osluškuju” potrebe svih osoba sa invaliditetom i dodala da je prevashodni zadatak da se na svaki način olakša svakodnevni život osobama sa invaliditetom. 

– Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda ima licencu nadležnog ministarstva i može da bude pružalac usluge shodno zakonu. To je nešto što smo uspeli da promenimo u poslednjih sedam godina, jer je naš cilj bio da organizacije osoba sa invaliditetom ne budu pasivne, već da upravo udruženja igraju jednu od ključnih uloga u promeni sistema. Zajedničkim radom gradimo društvo jednakih šansi u Beogradu. Od pre dve godine jedna članica ovog udruženja je zaposlena u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu na neodređeno vreme jer ne možemo da govorimo da se borimo protiv diskriminacije ukoliko ličnim primerom ne pokažemo drugačije. Zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, „brišemo” predrasude da osobe sa invaliditetom ne mogu da budu korisni članovi društva i to je nešto što stalno moramo glasno da ističemo – rekla je Nataša Stanisavljević i čestitala Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda 65 godina rada. 

Ministarka Kisić je rekla da je izuzetno ponosna na zajednički rad sa Savezom, ali i zahvalna jer ima priliku da nauči mnogo toga od ljudi koji se dugi niz godina bore za bolji položaj osoba koje boluju od cerebralne i dečije paralize. 

– Sektor Ministarstva koji je zadužen za rad sa osobama sa invaliditetom ima zadatak da stvori Srbiju bez barijera. Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda ima oko 1.000 članova i uvek će imati podršku Ministarstva, ali svakako i Grada Beograda. Sve aktivnosti koje Savez preduzima po pitanju povećanja broja zaposlenih osoba sa invaliditetom zaista su primer dobre prakse i osnivanje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom je pravi pokazatelj kako treba raditi i u kojem se smeru kretati – rekla je Darija Kisić.  

Predsednica Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda Dilbera Sarajlić je zahvalila Gradu Beogradu, Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, kao i resornom ministarstvu, na velikoj podršci koju Savez dobija od ovih institucija. 

– Danas je veliki dan za nas, 65 godina postojanja Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda. Savez ima 12 opštinskih organizacija i konstantno pomaže oko 1.000 obolelih od cerebralne i dečije paralize – rekla je Dilbera Sarajlić.

Nataša Stanisavljević i ministarka Kisić dobile su zahvalnice za kontinuiranu podršku svim aktivnostima Saveza. 

Događaju je prisustvovala i pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević, iz Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °