3.1 C
Belgrade

Obeleženo savezništvo sa Italijom u Prvom svetskom ratu

U okviru manifestacije „Dani slobode”, danas je ispred Starog dvora priređena dramska rekonstrukcija „Sedmorice sa Drine” – scene Italija kao sećanje na italijanske saveznike u Prvom svetskom ratu. 

Događaju je prisustvovao član Gradskog veća Grada Beograda Igor Mušić, izaslanik odbrane pri Ambasadi Italije u Srbiji, pukovnik Stefano Điribono, predstavnici Vojske Srbije i brojni građani. 

Mušić je zahvalio svim saveznicima iz prethodnog perioda na tome što su Srbija i Beograd danas slobodni. 

– Srbija danas vodi slobodarsku politiku zahvaljujući pomoći naših saveznika. Mi smo kao narod izuzetno zahvalni našoj braći iz Italije na savezništvu u Prvom svetskom ratu. Zato u ime Grada Beograda zahvaljujem svim saveznicima – kazao je Mušić. 

Pukovnik Điribono je zahvalio Gradu Beogradu na organizaciji manifestacije koja se seća savezništva srpskog i italijanskog naroda u Prvom svetskom ratu. 

– Govorimo o sedmorici naših sunarodnika, mladih garibaldinaca, koji su se borili na strani Srbije u bici na Drini. Njih pet heroja stradalo je uz srpsku braću u trenutku dok Italija još nije ušla u rat. Prošlost treba da nam pomogne da shvatimo značenje sadašnjosti, odbijajući svaki oblik rata i naglašavajući osvajanje slobode i mira – istakao je Điribono. 

Manifestacija „Dani slobode” se tradicionalno obeležava u Beogradu od 22. oktobra do 1. novembra nizom događaja koji prikazuju oslobođenje Srpske prestonice u Drugom i Prvom svetskom ratu. 

Pokrovitelj manifestacije je Grad Beograd, a izvršni producent Omladinsko pozorište „Dadov”.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °