2.5 C
Belgrade

Obeleženo šest godina od podizanja spomenika Borislavu Pekiću

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obeležio je danas sa članovima porodice Borislava Pekića šest godina od podizanja spomenika ovom našem istaknutom piscu. Tim povodom, on je ispred spomenika na Cvetnom trgu položio cveće u ime Grada, a cveće su položili i članovi porodice.

Događaju je prisustvovala i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Vesić je podsetio da je danas tačno šest godina otkako je Grad Beograd podigao spomenik Borislavu Pekiću i da je do tog vremena prošlo skoro četvrt veka kako on nije imao spomenik.

– Činjenica da jedan Borislav Pekić nije imao spomenik u Beogradu govori o tome kako se mi kao narod odnosimo prema ljudima koji su nas zadužili. U Beogradu spomenik nemaju ni Miloš Crnjanski, ni Vasko Popa, ni Meša Selimović, ali mi ćemo te stvari ispraviti i već ove godine će svi ti veliki pisci dobiti svoje spomenike, jer su deo našeg društva i važan deo naše kulture – rekao je Vesić.

Prema Vesićevim rečima, priča o tome kako je nastao spomenik gde Pekić sedi govori da je njihov prvi susret upravo bio kada je Pekić sedeo na demonstracijama 1990. godine.

– Kada sam sa članovima porodice i vajarom Zoranom Ivanovićem razgovarao o spomeniku, nismo imali dilemu da spomenik Pekiću treba da bude takav da ljudi mogu da mu priđu i da se slikaju, jer njemu ne treba spomenik koji je postamentom udaljen od ljudi. I danas, kada prođem i vidim decu kako se slikaju pored spomenika, znam da smo uradili veliku stvar, jer to je novi život Borislava Pekića. On će živeti večno i nikada neće biti zaboravljen – poručio je Vesić.

Ljiljana Pekić, supruga Borislava Pekića, zahvalila je Goranu Vesiću na inicijativi da se podigne spomenik.

– Okupili smo se danas ovde da odamo počast Borislavu Pekiću i da zahvalimo Goranu Vesiću, čija je inicijativa da se podigne spomenik zajedno sa Gradom i Fondacijom „Borislav Pekić” bila presudna za ostvarenje ovog plemenitog projekta. Pekić je trideset godina posle smrti čitaniji nego ikad. Ovaj spomenik ga je oživeo na način koji se dopunjuje sa njegovim delom, savremenim i svevremenim, kakav je on i bio – rekla je Pekić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °