13 C
Belgrade

Obilazak Šumadije

Sa željom da stariji sugrađani na najkvaliteniji način ispune slobodno vreme i uživaju u trećem dobu Gradska opština Vračar tradicionalno realizuje projekat „Seniori upoznaju Srbiju“.

Uz druženje i smeh ovog jutra na jednodnevni izlet u Šumadiju Vračarce je ispratio predsednik Gradske opštine Vračar Akademik prof. dr Milan A. Nedeljković. Prvi čovek Opštine podsetio je da su besplatni izleti deo redovnih aktivnosti usmerenih na stvaranju boljih uslova za bezbrižnu starost, te da ova putovanja ne predstavljaju samo priliku da penzioneri posete neke od najlepših predela Srbije, već i priliku  za druženje, razgovor i kvalitetno provedeno vreme u društvu svojih komšija i prijatelja.

„Važno nam je da provodite aktivno treće doba, da se družite, da negujete zdrav duh i telo, a Gradska opština Vračar će nastaviti da sprovodi aktivnosti sa ciljem poboljšanja kvaliteta života“, istakao je Akademik prof. dr Milan A. Nedeljković.

Šumadijski okrug nalazi se u centralnom delu Srbije. U okviru obilaska ove regije seniori će posetiti Aranđelovac, Topolu i Oplenac, a nakon toga će za njih biti organizovan ručak na kojem će moći da razmene utiske sa putovanja.

Grad izuzetne kulture i predivne prirode Aranđelovac smešten je u podnožju planina Bukulja i Venčac, i predstavlja jednu od najznačajnijih banja i lečilišta u našoj zemlji. Nakon obilaska malog šarmantnog grada u srcu Šumadije, seniori su se uputili ka Topoli i Oplencu. Crkva Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević nalazi se na Oplencu, brdu pored Topole. Knez Aleksandar Karađorđević je prvo podigao vinograde na Oplencu, dok je kralj Petar I Karađorđević započeo zidanje mauzoleja. Pored crkve i mauzoleja nalazi se i kuća kralja Petra, kraljeva vinarija i vinogradi.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °