19.6 C
Belgrade

Objavljena zbirka pesama „Zvezde u praznom džepu“ autora Todosija Tanasijevića

Todosije Tanasijević, autor zbirke pesama „Zvezde u praznom džepu“, rođen je u Hamburgu 1972 godine, koji je bio samo mesto njegovog rođenja, jer je posle tri meseca sa roditeljima došao u Srbiju, u Vranić. U Vraniću je ostao do svoje 20 godine, a potom, se vratio devedesetih godina u mesto rođenja, u Hamburg.

Da li sam rođen sa darom Božjim, da ceo prozan život, stihom živim, upitao je Todosije sebe, na konstataciju svoje prijateljice i zemljakinje Milene Mićić – Glavonjić, bez koje bi zbirka pesama „Zvezde u praznom džepu“ ostala samo njegova zbirka, a ne bi se rodila kao naša!

Reče mi ona jednom prilikom: „Kad se dar od Gospoda dobije, u vidu talenta, njega si u obavezi da podeliš sa svojim bližnjima, prijateljima, poznanicima, sa svima nama…. i što ga više deliš, talenat postaje veći, uočljiviji, snažniji“. Tako je rođena moja prva zbirka pesama „Zvezde u praznom džepu“, koja je „dnevnik iz daleke luke“ kako reče Nadežda Purić, recenzent zbirke – rekao je Tanasijević.

Stihovi njegovih pesama su nastajali u trenu, u zanosu za stolom niz čiji se stolnjak slivala poslednja kap prosutog crvenog vina, pored reke, i nemačkih polja žutih uljanih repica, u zanosu zagrljaja još jedne voljene žene… Iza čeznje, nostalgije, zaljubljenosti, strasti…uvek bi ostajao stih.

Moj život je pesma na tankoj liniji poverenja u ljubav i razočarenje, traženog dodira u razbuktale strasti, istine koju tražih u vinu i laži života ovozemaljskog… Kako reče Sv. Porfirije, „da bi se čovek spasao mora biti pesnik: „Pesnik je najosetljiviji čovek, pun osećanja“. Pesmom se molim Gospodu da mi ne daje tu moć da budem jak, radije bih ipak da me povredi ljubav, nego neranjiva sebičnost – zaključio je autor zbirke pesama „Zvezde u praznom džepu“.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °