6.8 C
Belgrade

Objavljene preliminarne liste upisane dece u beogradske vrtiće

Beogradski vrtići objavili su danas preliminarne liste upisane dece na ovogodišnjem konkursu na kome je ponuđeno oko 14.000 slobodnih mesta, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Liste su istaknute na sajtovima ustanova i vrtićima, što znači da počinje rok za predavanje žalbi roditelja do 15. juna. Nakon toga objavljujemo i konačne liste – rekao je Gak.

On je rekao da se u proseku odobri oko 40 odsto žalbi, budući da se najčešće radi o specifičnim slučajevima gde se naknadno mora dokumentovati prioritet. Na konkurs za mesto u beogradskim vrtićima stiglo je 17.806 validnih zahteva, što je pad broja prijava u odnosu na ranije godine.

– Ovo je za nas jako dobra pozicija, broj zahteva je manji nego prošle godine, a broj slobodnih mesta veći. Grad Beograd će ove godine, uz pomoć privatnih vrtića, konačno ukinuti listu čekanja i to je najvažniji rezultat u ovom sektoru – istakao je Gak i podsetio da je pokrenut projekat izgradnje 25 državnih vrtića, te da su od prošlog konkursa otvorena tri nova vrtića.

Dodao je da će se tokom leta svuda gde je to moguće odobravati proširenje kapaciteta i do 20 odsto, tako da roditelji koji danas nisu na listi ne bi trebalo da brinu jer će u vrtićima biti dovoljno mesta za njihovu decu. Takođe, istakao je da se Beograd brzo širi, zbog čega su potrebe za vrtićima veće, ali da se uspelo u tom izazovu.

– Cilj nam je bilo podizanje obuhvata dece i u tome smo uspeli, tako da danas u vrtiće ide oko 75 odsto dece, što je veliki rast u odnosu na nekadašnjih 45 procenata – zaključio je Gak.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °