2.9 C
Belgrade

Obnovljena spomen-ploča tragično ubijenoj Mirosandi Satarić

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otkrio je danas obnovljenu spomen-ploču Mirosandi Rosi Satarić, ženi koja je smrtno stradala 22. juna 1968. godine naočigled svoje šestogodišnje kćerke, braneći svoju čast i poštenje. Zajedno s Vesićem, spomen-ploču je otkrila i unuka Mirosande Ivana Jerković Andrejević. Mirosandu Satarić na uglu Višnjićeve i Simine u Beogradu, gde se sada nalazi obnovljena spomen-ploča sa bistom, ubio je bivši pripadnik Narodne milicije Milorad Golubović. 

Goran Vesić je tom prilikom rekao da je ovo spomen-obeležje dokaz koliko treba da govorimo o nasilju nad ženama i o njihovom položaju u društvu. 

– Nažalost, sudbina ovog obeležja je dokaz koliko ne vodimo računa o tome, jer sve dok portal „Kaldrma” nije pisao o tome, odnosili smo se prema obeležju kao da nije ni postojalo. Svakom od nas je jasno da sećanje na žrtve znači opomenu i nauk za buduće generacije kako ne treba da se ponašamo. Naša dužnost je bila da se spomen-ploča obnovi, jer je Mirosanda stradala samo zato što je bila žena. Iako imamo strože zakone, nažalost, nasilje nije iskorenjeno i trebaće još mnogo vremena da se promeni mentalitet, kako bi se to i desilo – naveo je Vesić. 

Obnova spomen-ploče je simboličan čin kojim pokazujemo da se kao društvo sećamo nedužnih žrtava, istakao je Vesić i dodao da još treba da radimo kako bi se nasilje zaustavilo. Prema njegovim rečima, da 8. marta nije bilo i da se žene nisu borile za svoja prava, danas mnoga od tih prava ne bi ni postojala.

– Svaki 8. mart predstavlja dan podsećanja i svođenja crte, kada jedni drugima kažemo šta još treba da uradimo da se ovakve situacije nikada u našem društvu ne bi ponovile. Nažalost, ima ih i danas i na to ne smemo da žmurimo – istakao je Vesić. 

Ivana Jerković Andrejević zahvalila je svima – portalu „Kaldrma” i novinaru Telegrafa Mateji Beljanu, kao i čelnicima i službama Grada Beograda koji su vratili sećanje na ovaj tužan događaj i pomogli da se obnovi mesto stradanja žene, majke i verne supruge. Ona je podsetila da su radne organizacije, građanke i građani Beograda postavili obeležje na današnji dan 1970. godine.

– Time su poručili: Stop nasilju i stradanju žena! Ovo obnovljeno obeležje neka bude poruka i danas da žene imaju pravo na život bez straha. Ovo je podsećanje na žene stradale od ruke ubica, nasilnika, na decu koja će svoje majke pamtiti sa fotografija i bližnje sa doživotnim bolom u srcu zbog bez razloga izgubljenih dragih bića. Da se nikada ne zaboravi i ne ponovi – poručila je unuka stradale Mirosande. 

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predstavnici Grada, članovi porodice Mirosande Satarić i građani. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °