19.6 C
Belgrade

„Očistimo Dunav, očistimo Crno more“

Maturanti Šeste beogradske gimnazije i nastavnice geografije Ana Kovačević i Jasna Perić, učestvovali su u trećoj sesiji projekta Strateškog partnerstva mobilnosti učenika i nastavnika K229, Fondacije Erazmus+. Domaćin susreta našeg tima i škola iz Austrije, Mađarske i Turske bila je škola Ion Roman u Konstanci.

Maturanti su najpre prikazali karakteristike vaspitno-obrazovnog rada svoje škole, a potom učestvovali u projektnim aktivnostima timova svih šest škola učesnica. Tokom susreta obišli smo akvarijum u Tulčeu na obali dunavskog rukavca Sveti Đorđe, i upoznali raznovrsnost živog sveta u močvarnoj delti Dunava. Istog dana plovili smo dunavskim kanalom i uverili se u raznovrsnost biodiverziteta koga čini preko 4000 životinjskih i 1000 biljnih vrsta. U Konstanci smo posetili Nacionalni institut za istraživanje i razvoj mora„Grigore Antipa“ i uverili se u značaj razvoja okeanografije Crnog mora, ekologije i zaštite mora. Posebno je značajna prezentacija o upravljanju resursima Crnog mora.U delfinarijumu smo uživali u igri ovih pametnih morskih bića, a poslednjeg dana na gradskoj plaži, ekspert za živi svet mora nam je predstavio osobine i karakteristke delfina.

Tokom boravka domaćini su organizovali veče uz nacionalne igre i predstavili kulturnu baštinu Rumunije. U slobodno vreme tim Šeste beogradske gimnazije posetio Arheološki muzej i druge znamenitosti grada. Nastavak realizacije projekta sledi u septembru, kada je naša škola domaćin susreta.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °