19.6 C
Belgrade

„Očistimo Dunav, očistimo Crno more“

Maturanti Šeste beogradske gimnazije i nastavnice geografije Ana Kovačević i Jasna Perić, učestvovali su u drugoj sesiji projekta Strateškog partnerstva

mobilnosti učenika i nastavnika K229, Fondacije Erazmus +.

Domaćin susreta našeg tima i škola iz Mađarske, Rumunije i Turske bila je škola BRG- BORG iz Beča. Maturanti su najpre prikazali karakteristike vaspitno-obrazovnog rada svoje škole a potom učestvovali u projektnim aktivnostima timova svih šest škola učesnica. Tokom susreta eksperti Univerziteta prirodnih resursa i prirodnih nauka u Beču, Marlen Haiman i Iris Kempter prikazale su prezentaciju o Sedimentima i mikroplastici u rečnim tokovima i održale predavanje o Regulisanju rečnog toka Dunava u Bečkom basenu.

Učesnici projekta posetili su Nacionalni park „Lobau“ i upoznali geografske odlike i biodiverzitet ovog područja. Na obali Dunava učenici su analizirali hemijski kvalitet vode iz rečnog toka. Tokom boravka domaćini su organizovali posetu hidrocentrali koja pored napajanja Beča električnom energijom omogućava čišćenje rečnog korita od sedimenata i raznovrsnog otpada.

U slobodno vreme, tim Šeste beogradske gimnazije posetio je carski kompleks Šembrun, muzejski kompleks Belvedere, Albertinu, Prirodnjački muzej, Muzej istorije umetnosti, Muzej primenjenih umetnosti, Kuću leptira, mnogobrojna zdanja, katedrale kao i kompleks palata i muzeja Hofburg.

Nastavak realizacije projekta sledi u maju u rumunskom gradu na obali Crnog mora, Konstanci.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °