2.9 C
Belgrade

Odata počast braniocima Beograda u šestoaprilskom bombardovanju

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas na Zemunskom keju venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine. 

– Bombardovanje Beograda podseća nas na nevine žrtve koje su poginule u gradu koji je kažnjen samo zato što se nije uklapao u tadašnju podelu sveta. U bombardovanju, koje je počelo u ranu zoru 6. aprila 1941, na Beograd je bačeno oko 440 tona razornih i zapaljivih bombi, korišćene su i specijalne padobranske mine od hiljadu kilograma, čija je eksplozivna moć izazivala strahovita razaranja. Beograd je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk, lociran na zemunskom aerodromu, i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd. Potpuno je razoreno više od 700 zgrada, a teže oštećeno skoro 2.000, među njima i zgrada Starog dvora. Gađane su gusto naseljene četvrti, bolnice, Učiteljski dom, Železnička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom. U porti Vaznesenjske crkve, prvog dana agresije pobijeno je i ranjeno nekoliko stotina civila, a više stotina građana je stradalo kada je direktno pogođeno gradsko sklonište u Karađorđevom parku. Jedan od simbola stradanja Beograda u aprilskom bombardovanju 1941. jeste i uništenje zgrade Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu – podsetila je Vesna Vidović. 

Srbija i Beograd su bili na ljudskoj i pobedničkoj strani u Drugom svetskom ratu i ponosni smo na svoju antifašističku prošlost, ocenila je ona. 

– Naša obaveza je očuvanje sećanja na srpske žrtve, jer mi, Srbi, vodili smo samo odbrambene ratove, a to nažalost nije bilo poslednje bombardovanje Beograda. Danas odajemo počast hrabrim pilotima Šestog lovačkog puka Vojske kraljevine Jugoslavije, ali i svima onima koji su položili živote za otadžbinu – naglasila je zamenica gradonačelnika Beograda. 

Vence su položili i ministar odbrane Miloš Vučević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, kao i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °