3.2 C
Belgrade

Odbornici u utorak o početku grejne sezone, porezu na imovinu

Na sednici Skupštine grada Beograda, u utorak, 25. oktobra raspravljaće se, između ostalog, o urbanističkim planovima i porezu na imovinu, a prema rečima predsednika gradskog parlamenta Nikole Nikodijevića na početku sednice, kao posebna tačka, biće razmatran izveštaj o pripremi Beograda za zimsku sezonu.

– To je trenutno aktuelna tema. Daćemo informacije o tome kako su naša javna preduzeća spremna za predstojeću zimu s obzirom na to da u čitavom svetu postoji velika bojazan od ove zime – da li će biti dovoljno energenata, opreme za zimsku sezonu… – rekao je Nikodijević za Tanjug, uz ocenu da se Beograd dobro pripremio u prethodnih nekoliko meseci.

Naveo je da će na sednici biti reči i o tome kada će početi grejna sezona, te dodao da će to biti čim prosečne dnevne temperature budu ispod 12 stepeni.

– Ceo sistem toplana je spreman, izvršili smo neophodne remonte, nabavili dovoljno energenata. Grad je spreman za sezonu, nadam se da nećemo imati većih iznenađenja, pre svega na globalnom nivou jer ono što se dešava na globalnom nivou neminovno se odrazi i na Srbiju i njen glavni grad – rekao je Nikodijević.

Na dnevnom redu biće i izmena odluke o lokalnim administrativnim taksama, a Nikodijević podseća da se, prema zakonu, zaključno sa poslednjim danom oktobra moraju usvojiti lokalne administrativne takse koje će biti na snazi od 1. januara sledeće godine, kao i da su one usko vezane za budžet Beograda koji naknadno treba da bude usvojen.

Naveo je da će svaka lokalna samouprava, pa tako i Grad Beograd predložiti cene lokalnih administrativnih taksi za narednu godinu koje, kako je rekao, neće biti bitno veće nego što su bile ove godine.

– Pored toga, u obavezi smo da donesemo i iznos poreza na imovinu – rekao je Nikodijević.

Podsetio je da je u proteklih godinu dana došlo do velikog skoka cena nekretnina, te poručio da će se nastojati da se taj skok ne odrazi toliko i na račune građana na porez na imovinu za narednu godinu.

– Ograničićemo ih određenim propisima. U Beogradu su cene nekretnina „skočile” u poslednjih devet meseci i onda se to automatski odrazi i na porez koji građani treba da plate, ali ćemo naravno voditi računa o trenutnoj ekonomskoj situaciji i gledati da to povećanje poreza ne ide više od pet odsto – poručio je Nikodijević.

Kako je rekao, povećanje poreza će biti do pet odsto, nekom jedan, nekom dva, a da će nekom biti čak i smanjene takse u odnosu na zonu u kojoj živi.
Nikodijević je rekao da se veliki broj tačaka dnevnog reda odnosi na izradu urbanističkih planova, ali i usvajanje dva plana od kojih je, kaže, jedan veliki i odnosi se na Novi Beograd.

– Trudimo se da pratimo dinamiku razvoja Beograda i da kroz usvajanje što većeg broja planova omogućimo i nove investicije u gradu, nova radna mesta i razvoj Beograda, ali u skladu sa planskom dokumentacijom – rekao je Nikodijević.

Naveo je da će se pred odbornicima, između ostalog, naći rebalansi poslovanja preduzeća, raspodela dobiti iz prethodne godine, tačke koje se tiču ustanova kulture i usklađivanja sa novim zakonima.

Odbornici će raspravljati o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije za delove opština Novi Beograd i Voždovac, kao i predlozima odluka o izradi ili izmeni i dopuni planova detaljne regulacije za delove opština Zemun, Palilula, Zvezdara, Rakovica.

Pred odbornicima će se naći i izmene Odluke o određivanju zona na teritoriji Beograda, izmene Odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i izmena Odluke o određivanju akustičkih zona na teritoriji grada.

Na dnevnom redu su i izmena Odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda, izmena i dopune Odluke o komunalnom redu, izmena Odluke o komunalnoj inspekciji, kao i izmene Odluke o zadovoljavanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u Beogradu.

Pred odbornicima će se naći i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2022. godinu JKP GSP „Beograd”.
Takođe, razmatraće se i dopuna Odluke o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za upravljanje parkovima i obezbeđivanje uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica – „Beogradski park“.

Na dnevnom redu je i izmena Odluke o promeni Osnivačkog akta ustanove socijalne zaštite „Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju”, te Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Statut pozorišta KPGT.

Sednica će biti održana u Narodnoj skupštini Srbije u Ulici kralja Milana, sa početkom u 11 sati, uz poštovanje preporuka o preventivnim merama u cilju sprecavanja širenja korona virusa, koje je preporučio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °