3.1 C
Belgrade

Održan deseti Rakovički karneval

U Rakovici je održan deseti Rakovički karneval, prvi nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom virusa kovid 19. Karnevalskom trasom duž ulice Patrijarha Joanikija na Vidikovcu prodefilovalo je 35 grupa iz zemlje i inostrnastva.

Karneval su svečano otvorili predsednik Gradske opštine Rakovica Miloš Simić, predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradovsa Lars Algel i menadžer Rakovičkog karnevala Aleksandar Vasović.

Ovogodišnji karneval sastojao je od dečje karnevalke povorke i međunarodnog karnevala. Na manifestaciji su tradicionalno prvo nastupile mažoretkinje iz Bele Crkve.

Dečja karnevalska povorka predstavljala je takmičarski deo karnevala i u njoj su učestvovale grupe iz rakovičkih vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Na trasi dugoj 800 metara, karnvalske grupe su na tri bine izvodile performanse u trajanju do tri minuta. Glavni performans mališani su izvodili kod glavne bine, gde su ih ocenjivali članovi Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC), organizacije gde je Rakovički karneval član još od 2013. godine.

U kategoriji za najbolju koreografiju pobedu je odnela grupa Osnovne škole „France Prešern“ pod nazivom „Tri boje šarenog“. Za najbolji kostim proglašena je grupa „Drveće“ iz Osnovne škole „Kosta Abrašević“, dok je gran pri karnevala (nagrada za najbolji kostim i performans) pripao grupi „Eko-traktori“ iz Osnovne škole „Nikola Tesla“.

Pobednik tradicionalno, čitave godine predstavlja Rakovicu na karnevalima u zemlji i inostranstvu.

Nakon Dečje karnevalske povorke započeo je međunarodni karneval, gde su nastupile karnevalske grupe iz Italije, Nemačke, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, kao i grupe iz Srbije.

Pre početka karnevala održan je prijem za učesnike manifestacije, gde su dodeljena priznanja i nagrade.

Predsednik Gradske opštine Rakovica Miloš Simić primio je od Međunarodnog Borda Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) plaketu za desetu godišnjicu Rakovičkog karnevala.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °