11.1 C
Belgrade

Održan okrugli sto u Opštini Zvezdara

U Gradskoj opštini Zvezdara danas je održan okrugli sto na temu: „Unapređenje roditeljske odgovornosti Roma i Romkinja, roditelja dece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta putem sprovođenja aktivnosti za povećanje roditeljskih kompetencija, efikasniju upotrebu resursa u zajednici i uspostavljanje inovativnog „Tima za podršku“.

Aktivnost je deo programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i projekta „Rastimo zajedno“, koji realizuje Centar za reintegraciju i aktivizam Beograd  (CRA),  u saradnji sa Gradskom opštinom Zvezdara.

U ime GO Zvezdara prisutne je pozdravio član Veća GO Zvezdara Miroslav Marinović istakavši da je deo socijalne politike Opštine Zvezdara unapređenje kvaliteta života ranjivih kategorija stanovništva, a tu se svakako ubraja i romska populacija. Projekat „Rastimo zajedno“ je u direktnoj korelaciji sa ovakvom socijalnom politikom i strateškim dokumentima Opštine koja je definišu. Marinović je dodao da Opština godinama razvija socijalna partnerstva sa civilnim i javnim sektorom i time podiže kapacitete svih aktera u najboljem interesu građana.

Brankica Tarbuk Janković iz Centra za reintegraciju i aktivizam Beograd, na početku se Opštinom Zvezdara zahvalila za odličnu saradnju i istakla da je početna hipoteza bila ta da ona, kao i ostali roditelji, ima iste potrebe, a to je da daju podršku svojoj deci. Tako je i nastao projekat „Rastimo zajedno“. U vezi sa njim urađeno je istraživanje koje se tiče potreba, a da bi romska deca nastavila sa školovanjem potrebno je znati pružiti im pomoć. Na osnovu toga nastala je i ideja za IT obuku, da se roditelji obuče kako da koriste različite platforme. Ona je zaključila da su roditelji prepoznali da su ove radionice korisne.

Doc. dr Jelena Tanasijević, istraživač, prezentovala je  rezultate istraživanja potreba roditelja dece romske nacionalnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji žive na teritoriji GO Zvezdara, a šef Odseka za socijalnu zaštitu GO Zvezdara Radmila Urošević je predstavila zaključke i preporuke Fokus grupe „Roditeljske kompetencije romske populacije i kreiranja optimalnog modela pomoći i podrške”.

Učesnici Fokus grupe su se složili u oceni da je interakcija romske populacije u zajednici sa predstavnicima institucija i sektora neophodna i poželjna. Obrazovanje je mapirano kao važna socijalna vrednost i ključni faktor izlaska iz transgeneracijskog siromaštva.

Moderator skupa je bila Marina Simeunović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
10.9 ° C
13.6 °
8.7 °
94 %
0kmh
0 %
Уто
25 °
Сре
26 °
Чет
23 °
Пет
23 °
Суб
22 °