4 C
Belgrade

Održan panel „Otvoreni podaci za građanski aktivizam u ekologiji”

Panel „Otvoreni podaci za građanski aktivizam u ekologiji” održan je danas uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, na kojem je u ime Grada Beograda govorila sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević. Ostali učesnici panela su Siniša Mitrović, predstavnik Privredne komore, Nebojša Redžić, načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine, i Ana Petrović Vukićević, savetnica poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Lokalni ekološki aktivizam podrazumeva organizovanje lokalnog stanovništva i ima za cilj zaštitu prirodne okoline. Tokom 2020. godine, lokalni ekološki aktivizam je naglo porastao i postao vidljiv, intenzivno je nastavljen u 2021. sa velikom disperzijom zahteva za rešenjem naraslih problema u životnoj sredini. 

Vilotijevićeva je ovom prilikom izjavila da Sekretarijat za zaštitu životne sredine više od trećine svog postojanja ostvaruje direktnu komunikaciju sa civilnim centrom na različite načine.

– Sekretarijat za zaštitu životne sredine ima svoje nadležnosti dok mnoge nevladine organizacije ne znaju nadležnosti tog sekretarijata. Često nam se obraćaju sa pitanjima koja nemaju veze sa našim nadležnostima, ali se odnose na životnu sredinu. Direktno njihovo delovanje na nas je u tome da spoznamo neku informaciju te da zajedno sa njima delujemo na neke jedinice Gradske uprave, kako bismo došli do rezultata – rekla je Ivana Vilotijević.

Ona je naglasila da se ne može bez svesti građana i institucija doći do zaštite životne sredine.

– Sekretarijat sprovodi sve svoje obaveze koje su u vezi sa zaštitom životne sredine. Ekologija nikada nije bilo političko pitanje. Naš problem je što ne možemo da utičimo na pojedinca, na to gde će da baci đubre, gde će da istovari kamion ili kako će da sagradi septičku jamu. Lična odgovornost je najvažnija i svi imamo obavezu da poštujemo zakone životne sredine – rekla je sekretarka za zaštitu životne sredine.

Govoreći o konkursima za ekološke bicikle, ona je istakla da je od 10 miliona koja su bila opredeljena, oko 7, 2 miliona vraćeno u budžet Grada Beograda jer pojedinci nisu imali osećaj i potrebu da se jave na taj konkurs. 

– Možda bi kupovinom novih bicikala civilno društvo uticalo da se poveća broj biciklističkih staza – objasnila je Vilotijevićeva.

Ona je istakla da sve potrebne informacije o životnoj sredini građani mogu naći na sajtu Grada Beograda.

– Kada se setimo požara u Vinči, Sekretarijat je dva puta dnevno davao informacije koje su bile potpuno transparentne građanima. Svaki podatak i informacija, koji su bitni, jasno stoje na sajtu Grada Beograda. Ulaskom na Beoeko može se dobiti i podatak o indeksu kvaliteta vazduha kao vid instrukcije za rizične grupe kako da se u datom momentu ponašaju – zaključila je Ivana Vilotijević.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °