2.9 C
Belgrade

Održan peti festival vina

U Sokolskom domu pod pokroviteljstvom Gradske opštine Obrenovac održan je peti festival vina. Festival su svečano otvorili Miroslav Čučković, predsednik Gradske opštine Obrenovac i Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Čučković je na početku podsetio na dugu tradiciju pravljenja vina u opštini Obrenovac.

– Mi smo imali dugu tradiciju, staru preko jednog veka proizvodnje vina u Obrenovcu ona je posle zamrla, ali neke nove snage su se pojavile na obroncima našeg Obrenovca pravi se lepo i kvalitetno vino. Raduje me što je vinarstvo u Srbiji jedna grana koja je u ekspanziji, iza IT sektora i iza svih onih izvoznih grana kao što je automobilska fabrika kod nas. Po vinu smo postali poznati širom regiona i Evrope – rekao je Čučković i pohvalio organizatore ove manifestacije.

– Kao što znate svaka inicijativa i organizacija počiva na jednom čoveku. Ja moram da se zahvalim Mihajlu i celom našem timu u odeljenju za poljoprivredu i Milošu Stanojeviću koji ceo taj sektor vodi. Pored toga što smo energetska prestonica, postali smo i automobilska prestonica, sa najvećom fabrikom, a naš treći stub razvoja je poljoprivreda i ovo je jedan od lepih momenata kada to možemo i da predstavimo, živeli i hvala vam što ste ovde – poručio je Čučković.

Ružić je istakao da je vinarstvo i vinogradarstvo tradicija u Srbiji.

– Meni je drago da ovaj festival poprima jednu tradicionalnu notu. Ono što Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi je da se trudimo da omogućimo sve one profile koji će pratiti potrebu svih vas, izlagača i da jednom edukacijom omogućimo da imamo stručni kadar – izjavio je Ružić.

– Nemojte zaboraviti da je država Srbija omogućila veoma dragocena podsticajna sredstva upravo za ovaj segment poljoprivrede i ovakvi festivali su dokaz u prilog tome – rekao je Ružić.

Mihajlo Dimitrijević, organizator festivala se zahvalio posetiocima i dodao da su na ovoj manifestaciji izložena vina iz svih krajeva Republike Srbije.

Dimitrijević je naglasio da opština Obrenovac zaslužuje ovakvu manifestaciju i poručio da će se festival održavati i narednih godina.

Beogradski Portal

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °