12.6 C
Belgrade

Održana jedanaesta sednica Skupštine gradske opštine Stari grad: Usvojen treći rebalans budžeta za 2021. godinu

Jedanaesta sednica Skupštine gradske opštine Stari grad održana je 6. septembra, u prisustvu  47 od ukupno 56 odbornika, koliko broji njen puni saziv. Odbornici su nakon usvajanja zapisnika sa predhodne sednice starogradskog parlamenta razmatrali 11 tačaka dnevnog reda.

U okviru prve tačke, većinom glasova prisutnih, usvojena je Odluka o izmenama i dopunama odluke o budžetu Gradske opštine Stari grad za 2021. godinu sa projekcijama za 2022. i 2023. godinu. Ovom odlukom ukupni prihodi i primanja budžeta za ovu godinu utvrđeni su u iznosu od 483.319.272 dinara.

„Osnovni razlog zašto pristupamo trećem rebalansu opštinskog budžeta odnosi se na izvršenje sudskih presuda koje su prouzrokovane  nestručnim odlukama predthodnog opštinskog rukovodstva. Na žalost, tu nije kraj jer nas ove godine očekuju dodatna izvršenja u visini od oko 53 miliona dinara. Najbitnije je da Starograđani neće biti oštećeni jer ovi nepredviđeni, a nasleđeni troškovi, neće bitno uticati na realizaciju programa koji su namemeni svim našim sugrađanima. Takođe, Grad Beograd nam je transferisao sredstva u iznosu od 6.611.755 dinara. Ona su raspoređena na programe: „Razvoj kulture i informisanja“, „Razvoj sporta i omladine“, „Socijalna i dečija zaštita“ i „Opšte usluge lokalne samouprave“. Deo sredstava je namenjen i uređenju dvorišta vrtića „Lipa“ PU „Dečji dani“. Očekujemo da nakon usvajanja ove odluke radovi krenu krajem meseca“, poručio je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

„Svi rashodi i izdaci opštinskog budžeta planirani su sa maksimalno mogućim uštedama. Podsećam da smo preuzimajući odgovornost za Stari grad pre godinu dana sa ove govornice poručili da je naš cilj bolji i kvalitetniji život za sve naše građane! Za njih smo pripremili  brojne besplatne sportske, kulturne, socijalne i ekološke programe, podršku unapređenjenju kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u školama, pronatalnu pomoć i podršku deci i porodicama sa decom, programe za sprovođenje omladinske politike (Kancelarija za mlade), kao i podršku i pomoć penzionerima i starijim sugrađanima u okviru „Senior centra“, do uređenja starogradskih stambenih zgrada, zelenih površina i zapuštenih javnih površina kroz programe „Stari grad misli na zajednicu“ i „Stari grad misli na zgrade“. Nakon  javnog konkursa potpisano je 324 ugovora sa stambenim zajednicama za neohodne popravke u zgradama“, istakao je predsednik Radoslav Marjanović.

Odbornici lokalnog parlamenta su u okviru druge tačke dnevnog reda, razmatrali i usvojili Odluku o načinu, merilima i kriterijumima finansiranja i sufinansiranja programa udruženja registrovanih na teritoriji Grada Beograda, koja svoje programe sprovode na Starom gradu u korist Starograđana. Izmenom i dopunom odluke ovi programi će se finansirati sredstvima iz opštinskog budžeta.

Nakon što su starogradski odbornici, u okviru treće tačke dnevnog reda, jednoglasno usvojili Odluku o uvođenju kućnih ljubimaca u prostorije Gradske opštine Stari grad – u opštinski Uslužni centar, Pisarnicu i Šalter salu, Stari grad je od 6. septembra postala „PET FRENDLI“ gradska opština.

U nastavku rada 11. sednice starogradski parlamentarci su usvojili nekoliko rešenja koja su bitna za nesmetano funkcionisanje Skupštine, izvršnih organa i Uprave Gradske opštine Stari grad – rešenja o prestanku mandata predsednici i članu nadzornog odbora sportskog centra „25.maj – Milan Gale Muškatirović“, izmenu rešenja o obrazovanju skupštinskih saveta za propise, komisije za boračka i invalidska pitanja i socijalnu zaštitu, saveta za građevinske i komunalne poslove, za zaštitu životne sredine i saveta za zdravlje, kao i rešenja o izmenama administrativne komisije i imenovanju Izborne komisije Gradske opštine Stari grad, u stalnom sastavu.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
12.6 ° C
12.8 °
11.7 °
96 %
3.1kmh
100 %
Суб
14 °
Нед
13 °
Пон
15 °
Уто
13 °
Сре
7 °

Servisne vesti

Planirani radovi „Zelenila”

U sklopu planiranih radova, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” će 24. oktobra obaviti čišćenje otpadaka, košenje, orezivanje i održavanje zelenila u razdelnoj...