16.6 C
Belgrade

Održana konstitutivna sednica Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju

Konstitutivna sednica Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju održana je danas u Starom dvoru. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je predsedavao sednici kojoj su prisustvovali zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, gradski urbanista Marko Stojčić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Olivera Vučković, direktorka Urbanističkog zavoda Grada Beograda Vesna Tahov, vajar Zoran Kuzmanović, direktorka Službe glavnog urbaniste Grada Beograda Daniela Korica i šefica kabineta predsednika Pokrajinske vlade Tanja Đukanović.

Vesić je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što će Beograd dobiti spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju, koji je inače deset godina živeo u Beogradu i radio kao dečji lekar.

– Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju nije običan spomenik. To je spomenik jednom od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i našeg društva. Spomenik koji govori o povezanosti Vojvodine i ovog dela Srbije, koje zajedno čine celinu u okviru srpskog naroda – rekao je Vesić.

On je naglasio da Grad Beograd veliki značaj pridaje negovanju kulture sećanja, kao i to da je Zmaj samo jedan od književnika koji će dobiti spomenik u narednom periodu u Beogradu.

– Osim Zmaja, spomenike će dobiti i Vasko Popa, Miloš Crnjanski i Meša Selimović, za čiju izradu smo već raspisali konkurs. Tokom februara spomenik će dobiti Aleksandr Deroko, Petar Nikolajevič Moler, prvi predsednik Srpske vlade – vojvoda iz Prvog i Drugog srpskog ustanka. Spomenik će takođe dobiti Dijana Budisavljević, Branko Pešić i Duško Radović – rekao je Vesić. 

Kako je rekao, na ovaj način pokazujemo da poštujemo svoju istoriju i da cenimo one ljude koji su doprineli razvoju naše kulture.

– Trudimo se da ih ne zaboravimo jer tako pokazujemo koliko nam je važno postojanje naše istorije, kulture i očuvanje naše tradicije – rekao je Vesić.

Igor Mirović je ovom prilikom istakao da je počastvovan što su ga Goran Vesić i Skupština Grada Beograda odredili za predsednika Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju u Beogradu.

– Uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, određena je lokacija na uglu Zmaj Jovine i Obilićevog venca. Osim što smo konstituisali odbor, na sednici smo analizirali i ostala pitanja. Doneli smo odluku da se u pozivnom konkursu definišu uslovi i pozovu autori koji će u narednih šest meseci dostaviti svoja rešenja. Nakon toga će žiri odabrati najuspešnije rešenje, čime ćemo i okončati prvu fazu – rekao je Mirović.

On je naglasio da je Jovan Jovanović Zmaj bio jedan od najuglednijih Srba iz Vojvodine u 19. veku. 

– Mnoge generacije ga poznaju kao dečjeg pesnika, ali on je bio i nacionalni delatnik i kum Svetozara Miletića. Održali smo sednicu odbora na dan kada je 1826. godine rođen Svetozar Miletić. Bio je nacionalni borac i srpski poslanik u Ugarskom saboru i jedna vrsta prosvetitelja tog vremena. Čovek koji je širio ne samo srpsku nacionalnu ideju u Vojvodini nego i duh književnosti, pismenosti i tradicije. Potpuno ćemo biti na tragu zajedništva, jedinstva, okupljanja i sećanja na veliku ulogu koju je Jovan Jovanović Zmaj imao u našem narodu. Ponosan sam što sam predsedavao sednici Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju i zahvalan sam Goranu Vesiću i Gradu Beogradu na ovom svečanom i meni važnom činu – zaključio je Mirović. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °