2.9 C
Belgrade

Održana manifestacija „Dan tradicije“ i nagradni konkurs za decu „Srbija, doživi!”

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je druga po redu manifestacija „Dan tradicije”, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, GO Stari grad i Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– „Dan tradicije” osmišljen je da podstakne komunikaciju predaka i potomaka, oslikavajući prošlost u današnjici. Odevni simboli, nacionalni detalji i obeležja, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati na ovaj način postaju inspiracija savremenim generacijama – istakao je Dragan Marić, direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Na ovogodišnjem centralnom događaju manifestacije učestvovalo je preko hiljadu dece i mladih iz cele Srbije, koja su u svečanom defileu prošetala Knez Mihailovom ulicom u narodnoj nošnji i predstavila se tradicionalnom narodnom igrom i pesmom na koncertu održanom na velikoj sceni postavljenoj na uglu Knez Mihailove i Rajićeve ulice.

Pored dečjih horova, vokalnih grupa i ansambala kulturno-umetničkih društava (Hor DKCB, Baletska škola „Lujo Davičo”, Umetnički centar Talija, KUD „Šumadija 05”, KUD „Dimitrije Tucović”, KUD „Mladost”, KUD „Lira”, Pevačka grupa AD Novi Beograd, KUD Futog, KUD „Batajnica”, KUD „Branko Radičević”, OŠ „Radojka Lakić”, OMŠ „NEvena Popović”), na koncertu su pevali Ivana Peters, Peđolino, Mari Mari, Dragica Radosavljević i Vokalna radionica „Bistrik” Bilje Krstić.

Tokom programa uručene su nagrade najuspešnijim učesnicima nagradnog konkursa „SRBIJA, DOŽIVI!” organizovanog za decu i mlade od 5 do 14 godina iz Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda. Deca i njihove porodice dobila su vredne nagrade – putovanje na Zlatibor i vožnju Gold gondolom, boravak u hotelu Kraljevi Čardaci na Kopaoniku i boravak u Etno selu Sunčana reka – Banja Koviljača. Program su vodili Leontina Vukomanović i Goran Joksić, u ulozi srpskog domaćina.

Pored nagradnog konkursa, organizatori manifestacije pripremili su izložbu dečijih likovnih radova predškolaca iz PU „Dečji dani” u Gradskoj opštini Stari grad i interaktivno predavanje arheologa Marka Aleksića, koji će najmlađima dočarati naše srednjovekovno kulturno nasleđe.

beogradski.rs / GO Stari Grad

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °