3.2 C
Belgrade

Održana naučno popularna tribina „Vidovdan – dan koji je ujedinio Srbe“

U svečanoj sali Gradske opštine Vračar, u organizaciji Udruženja Beograđana „Krstaš“, sinoć je održana naučno popularna tribina „Vidovdan – dan koji je ujedinio Srbe“.

Jučerašnji Vidovdan obeležila su predavanja predsednika Udruženja Marka Ivetića, Marije Nikolić istoričara srednjovekovne nacionalne istorije,  dr Uglješe Mrdića profesora prava i publiciste i Vladimira Cvijovića ekonomiste, člana Udruženja i istraživača opšte nacionalne istorije.

Pre 633 godine odigrala se sudbonosna bitka između Srba i Turaka na Kosovu polju. Za taj istorijski događaj vezane su i kosovska epika, kosovska etika i srpski nacionalni identitet. Dva su centralna pojma obeležila predavanje: istorijski značaj boja na Kosovu kroz vekove i sloga kao odbrana srpstva. Kosovska bitka nije završena 28. juna 1389. godine. Ona traje vekovima, a bije se i danas. Postala je duhovni koren srpskog bića, bez koga srpstvo gubi svoju osobenost i bitnost. Vidovdan je u srpskoj istoriji ne jedan dan u kalendaru, on je junačka odbrana vere, otadžbine, srpskog roda, doma i porodice; nikad nije bio agresorski napad na tuđe ili osvajanje tuđeg. Vidovdan je podsećanje i nadahnuće za slogu i očuvanje onih ideala čiju suodbranu započeli Hrebeljanović, Obilić i Branković, na Gazimestanu 1389. godine.

Svojim besedama, govornici su nas rečima i slikom upoznali sa tokom same bitke, mitovima i legendama, epskom poezijom, svim važnim događajima koji su se odigrali upravo na Vidovdan kroz istoriju. Kao i do sad, tako i danas, Vidovdan je deonica koja sve srpske generacije i sve Srbe deli na veru i neveru, zaključak je sva tri predavača sinoćnje tribine.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °