6.8 C
Belgrade

Održana obuka članovima udruženja u Novom Sadu

Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji organizovao je predstavljanje Uputstva za postupanje u katastrofama u Novom Sadu za članove udruženja Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom.

Ispred Grada Novog Sada, skup je pozdravila savetnica gradonačelnika Ljiljana Koković, istakavši značaj zajedničkog Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji i važnost  međuopštinske saradnje u oblasti vanrednih situacije, kao i potrebe da se dalje unapređuje saradnja kroz praktične vežbe, simulacije požara i zemljotresa, u kojima bi učestvovale osobe sa invaliditetom.

Irena Lakobrija Delić, koordinatorka projekta međuopštinske saradnje istakla je da Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji ima za cilj unapređenje pristupačnosti u partnerskim gradovima i opštinama i da će se planiraju aktivnosti na unapređivanju vrlo uspešne saradnje između Grada Beograda, Novog Sada i gradskih opština Vračar i Savski venac.

Autor Uputstva, Darko Drndić iz Stalne konferencije gradova i opština, učesnicima je predstavio značaj i svrhu Uputstva za postupanje u slučaju katastrofa i ukazao na važnost pripreme i spremnosti  za požar i zemljotres i preduzimanja određenih preventivnih mera i koraka, kao što su pravljenje planova, popunjavanje lista mreže kontakata i važnih informacija o zdravstvenom stanju.

Konkretna pravila i savete za postupanje u slučaju požara i zemljotresa, a prema kategoriji invaliditeta osobe, predstavio je Nikola Prica, sekretar Crvenog Krsta Vračar.

Učesnicima su podeljena Uputstva prilagođena na znakovnom jeziku i na Brajevom pismu zajedno sa posterima za stambene zgrade na kojima su prikazni osnovni načini za spremnost na katastrofe.

Kompanija DDOR osiguranje pripremila je prigodne poklone za sve učesnike i na taj način dala podršku aktivnostima kojima se jača otpornost najosetljivijih društvenih grupa u lokalnoj zajednici.

Predstavljanje Uputstva je aktivnost koja se realizuje u okviru projekta „Unapređenje međuopštinske saradnje u cilju jačanja kapaciteta Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji“, koji podržava Vlada Švajcarske.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °