16.6 C
Belgrade

Održana obuka o unapređenju organske proizvodnje u Beogradu

Od trideset hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Beograda, dvadeset se bave organskom proizvodnjom, izjavio je sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić na obuci poljoprivrednika o unapređenju organske proizvodnje u zgradi Gradske uprave.

– Grad Beograd se trudi da ulaže u organsku proizvodnju. Sekretarijat za poljoprivredu daje podsticaje ljudima koji se bave organskom proizvodnjom, kako bi imali prednost prilikom konkurisanja. Oni dobijaju tri boda i time ostvaruju prednost za subvencije – rekao je Pavičić.

Prema njegovim rečima, tržište je ogromno i zainteresovanost za organsku proizvodnju je sve veća.

– Zelena agenda i proizvodnja zdrave hrane ne samo kod nas nego i u celom svetu je trend. Sekretarijat za poljoprivredu nastoji da prenese znanje na opštine i ljude koji se bave poljoprivredom kako bi ih spojio i omogućio im da što lakše dođu do sertifikata za organsku proizvodnju. Imamo 156 hiljada obradivih oranica, 200 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, ali i dosta neobrađenih površina koje mogu da se konvertuju u organsku proizvodnju – objasnio je Pavičić.

On je podsetio da Sekretarijat za poljoprivredu organizuje obuke sa Poljoprivrednim fakultetom već nekoliko godina.

– Obuka je besplatna a na poljoprivrednicima je samo da se prijave. Imaju dva-tri dana teoretske obuke i dva dana rada u gazdinstvu. Grad Beograd će uložiti još više sredstava, znanja, ali i truda kako bi se što veći broj poljoprivrednika opredelio za ovakvu vrstu proizvodnje koja ima budućnost – rekao je Pavičić.

Rukovodilac GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji Tomislav Knežević izjavio je da su u sektoru organske poljoprivrede aktivni već 11 godina.

– Veliki fokus smo stavljali na obuku i transfer znanja na poljoprivredne proizvođače. U Nemačkoj se u 2020. godini promet organskih proizvoda povećao za 25 odsto, a taj trend se nastavio i u 2021. godini. Sada je postalo normalno da u bilo kojoj prodavnici u evropskim zemljama nađete organske proizvode. Taj pozitivan trend imamo i kod nas – rekao je Knežević.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °