2.5 C
Belgrade

Održana sednica Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast BDP

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj su analizirana domaća i globalna kretanja, sa projekcijama privrednog rasta za tekuću godinu i mogućnostima za održanje finansijske stabilnosti zemlje. Sednicom je predsedavala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na sednici je rečeno da su u oblasti turizma, informacionih tehnologija i usluga ostvareni dobri rezultate, a da su mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija, u prethodnoj godini, bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Takođe, kako je rečeno, uslužni sektor je u prethodnoj godini imao ulogu dominantnog nosioca privrednog rasta. 

Kada je u pitanju poljoprivreda, podvučen je značaj ulaganja u dodatne mere zaštite od prirodnih nepogoda, pre svega radarske sisteme za protivgradnu odbranu, sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja. 

Poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje stočarstvu, koje u poslednjim godinama beleži trend opadanja, a Ministarstvo će raditi i na revidiranju kriterijuma za učešće u IPARD programu kako bi veći broj registrovanih gazdinstava mogao da aplicira za ova evropska sredstva za poljoprivredu.

Kako bi se očuvao održiv privredni rast, navedena je neophodnost daljeg ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i izvršenja budžeta u oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, sportske i komunalne infrastrukture.

Jedna od mera koju će Savet za BDP pratiti tokom godine je i brzina izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola kako bi se oslobodio pun potencijal privatnih investicija u Srbiji.

Zaključeno je da je dalje podsticanje dualnog obrazovanja izuzetno važno, s obzirom na potrebe našeg tržišta i činjenicu da obrazovani po ovom sistemu, lakše dolazi do posla i bolje plaćenih radnih mesta.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °