21.2 C
Belgrade

Održana Svetosavska akademija

Svetosavska akademija na kojoj su najuspešnijim učenicima uručene nagrade za ostvarene izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima u prethodnoj školskoj godini održana je u sali Centra za kulturu i turizam Mladenovac, uz pridržavanje svih epidemioloških mera.

Akademija je počela izvođenjem himne Svetom Savi, nakon čega su prisutni imali priliku da uživaju u kulturno umetničkom programu koji su ove godine pripremili učenici OŠ „Bora Lazić“ iz Vlaške.

U ime Gradske opštine Mladenovac, školsku slavu Svetog Savu, učenicima i prosvetnim radnicima, čestitao je predsednik opštine Vladan Glišić. Čestitke je uputio i svim dobitnicima Svetosavskih nagrada na postignutim uspesima i rezultatima.

„I godina za nama je od svih nas zahtevala velike žrtve i odricanja. Naša deca i njihovi nastavnici nisu bili pošteđeni teškoća kroz koje smo svi prolazili. Prosvetni radnici su veliki heroji, jer su, boreći se da sačuvaju zdravlje svojih učenika, ali i svoje, uspeli da nađu snage da nastave da uče i vaspitavaju svoje đake u specifičnim uslovima pandemije.

Zahvaljujući naporima Vlade Republike Srbije i državnih organa, nađen je najbolji način za sprovođenje nastave, a da se istovremeno sačuva zdravlje učenika i nastavnika u obrazovnom procesu.

Prilagođavanje novim uslovima nije bio poseban problem za decu, jer ona pripadaju novom vremenu, u kome se znanja i veštine stiču na potpuno drugačiji način nego ranije. Uspesi i rezultati koje su ostvarili pokazuju da za njih ne postoje prepreke, i da, bez obzira na uslove u kojima rade, pokazuju svoje znanje i talenat.

Nijedna ličnost nije utkana u svest i biće srpskog naroda kao Sveti Sava. Zato u ovom teškom vremenu pandemije i zbrke svekolikih vrednosti, za mlade ljude on predstavlja simbol kreativnosti i radinosti, ideju vodilju za pokazivanje humanosti, solidarnosti i odgovornosti prema drugima. Delo Svetog Save nam potvrđuje istinu da samo svestrano obrazovan i prosvećen čovek može biti u službi svog naroda.

Uprkos mnogim teškoćama, našli smo snage i mogućnosti i uradili smo dosta na uređenju škola i unapređenju uslova rada učenika i nastavnika. I u narednom periodu ćemo da nastavimo da pomažemo naše škole, jer imamo obavezu da gradimo znanje svoje dece, i da, svakoga dana ulažemo sve više u njega.

Samo upornim radom i zalaganjem možemo da učinimo mnogo, kako bi amanet Svetog Save koji nam je ostavio i napori svih naših prosvetitelja koji su gradili naše škole bili opravdani. Tako ćemo sačuvati viziju Srbije kao zemlje znanja po čemu će je prepoznavati i ceniti. Još jednom vam čestitam školsku slavu i želim vam puno zdravlja i uspeha u daljem školovanju i radu“ rekao je Glišić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
few clouds
21.1 ° C
21.3 °
18 °
85 %
3.1kmh
20 %
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
29 °
Пет
28 °