11.4 C
Belgrade

Održana treća gulašijada „Gljivarska trpeza“ na Adi Ciganliji

Ovogodišnja “Gljivarska trpeza”, svojevrsno takmičenje u pripremi gulaša od gljiva, održano je na Adi Ciganliji, uz prisustvo velikog broja ljubitelja specijaliteta od pečuraka. Manifestaciju, koja se održava po treći put, osmislila je i organizovala Turistička organizacije Čukarice, uz podršku Gradske opštine Čukarica i Mikološko-gljivarskog saveza Srbije. Ada Ciganlija je izabrana kao mesto održavanja manifestacije, jer je ona pravo bogatstvo različitih vrsta gljiva.

Manifestaciju je otvorila direktorka Turističke organizacije Čukarice Dragana Zec, a prisustvovali su predsednica Skupštine GO Čukarica Lidija Jovanović, pomoćnik predsednika Jovica Gostojić i članica Veća Branka Spaić – Fleger.

“Turistička organizacija Čukarice i Mikološko-gljivarski savez Srbije, uz podršku Gradske opštine Čukarica i mikoloških udruženja, došli su pre tri godine na ideju da na Adi Ciganliji naprave takmičenje u pripremi gulaša od gljiva i to baš na ovom mestu, jer je Ada pravo bogatstvo ovih vrsta. Preko 250 vrsta peuraka raste na Adi, a Srebrna zvezdača je vrsta koja se može naći samo na ovom mestu”, rekla je Dragana Zec.

Ona je poručuila da je Gulašijada idealna prilika da naučimo nešto više o gljivama, razmenimo recepte i saznamo šta sve od gljiva možemo da pripremimo, ali i da saznamo koje vrste nikako ne smemo da konzumiramo.

“Svakako, uz zanimljiv kulturno-umetnički program i nagrade kojima ćemo nagraditi naše najbolje gastronome, sigurno ćemo danas uživati, dobro se družiti i zabaviti, što je i cilj“, kazala je Dragana Zec otvarajući Gulašijadu.

Turistička organizacija Čukarice se trudi da ovu manifestaciju proširi i van granica zemlje i poveže se sa mikolozima u inostranstvu. Takmičari iz udruženja iz cele Srbije, koja je veoma bogata gljivama, predstavili su pečurke, proizvode od gljiva, ali su se istakli i u pripremi gulaša. Najbolje ekipe su nagrađene vrednim nagradama, a posetioci su imali priliku i da probaju pripremljene specijalitete.

beogradski.rs / GO Čukarica

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °