6.8 C
Belgrade

Održana tribina „Budimo bezbedni“ u Rakovici

U Rakovici je danas organizovana tribina za učenike rakovičkih srednjih škola posvećena bezbednosti u saobraćaju pod nazivom „Budimo bezbedni“. Tribinu je pod pokroviteljstvom Gradske opštine Rakovica organizovalo Udruženje građana „Budimo bezbedni“, dok su učestvovali i predavači Agencije za bezbednost saobraćaja.

Predavače i učenike je ispred Gradske opštine Rakovica pozdravio predsednik Miloš Simić. On je zamolio rakovičke srednjoškolce, od kojih će mnogi uskoro polagati vožnju i postati vozači, da slušaju šta ih roditelji, nastavnici i stariji savetuju kada je u pitanju saobraćaj i da pažljivo prate predavanje, jer će imati priliku da čuju važne informacije koje će im možda jednog dana spasiti život.

Mijat Cerović iz Agencije za bezbednost saobraćaja naveo je da godišnje u proseku 100 mladih izgubi život u saobraćajnim nesrećama. Najčešće stradaju mladi od 20 do 25 godina starosti, dok je naveo da je u poslednjih 30 godina, u saobraćajnim nezgodama u Srbiji stradalo više od 40 hiljada ljudi.

Kao najčešće uzroke saobraćajnih nezgoda Cerović je naveo: neprilagođenu brzinu, upotrebu telefona tokom vožnje, nevezivanje pojasa i vožnju pod dejstvom alkohola. Za svaki od navedenih uzroka pokazani su video-klipovi i primeri kako dolazi do teških saobraćajnih nesreća, koje se najčešće završe sa smrtnim ishodom.

Predsednica Udruženja građana „Budimo bezbedni“ i poznata televizijska voditeljka Dea Đurđević, rakovičkim srednjoškolcima je ispričala lično iskustvo u kojem je, kao pešak, preživela tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je bila životno ugrožena.

Ona je prenela mladima kako izgleda kada se doživi tako teška saobraćajna nesreća, zatim kako izgleda borba za život i kako izgleda život nakon saobraćajne nesreće. Svoju priču podržala je slikama sa mesta nesreće i iz operacione sale, gde su se doktori borili da joj sačuvaju ruku, ali i da joj spasu život.

Nakon 21 operacije i tri kliničke smrti koje je preživela, ona je uspela da izađe kao pobednik. Apelovala je na mlade da budu pažljivi i kao pešaci i kao budući vozači, kako ne bi postali deo crne statistike.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °