2.9 C
Belgrade

Održana tribina posvećena rodnoj ravnopravnosti

U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“, u saradnji sa Gradskom opštinom Rakovica održana je tribina na temu rodne ravnopravnosti i populacione politike u Srbiji. O ciljevima Fondacije govorili su osnivač istoimene Fondacije Dajana Paunović i predsednik Upravnog odbora Fondacije Marko Matić.

„Samo zajedničkim snagama države, nevladinog sektora i čitavog društva možemo da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali i koji će nam omogućiti da živimo u društvu kakvo naši građani zaslužuju. Važno je da naglasimo da je mnogo toga do sada dobrog urađeno, iako se u javnosti mnogo više govori o problemima nego o postignutim rezultatima. Važno je da razgovaramo o problemima, ali moramo i da odamo priznanje za sve ono što je do sada urađeno“, istakla je Paunovićeva.

Pre početka tribine prisutne je pozdravio predsednik Gradske opštine Rakovica Miloš Simić koji je svakoj dami kao mali znak pažnje uručio crvenu ružu i tom prilikom im zahvalio što savesno, posvećeno i odgovorno obavljaju svoj posao.

Simić je podsetio na sve ono što je u prethodnom periodu urađeno kako bi se unapredila demografska slika na području ove opštine.

„Opština Rakovica organizuje konkurse za besplatna auto – sedišta a takođe organizuje i brojne besplatne programe za decu, poput besplatne škole plivanja za svu decu predškolskog uzrasta ili škole fudbala i drugih sportova. U tome je prošle godine učestvovalo preko 400 mališana, a opština je podelila i paketiće najmlađima. U saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje Rakovica organizujemo i besplatnu pripremu za malu maturu i na taj način pokazujemo brigu o građanima i to predstavlja najbolje ulaganje u budućnost“ istakao je on.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije Marko Matić ukazao je da je cilj serije tribina da se mere populacione politike države približe građanima, kao i da se pronađu mehanizmi da se pospeši saradnja centralnih vlasti sa lokalnim samoupravama.

“Da bi mere dale pune rezultate, neophodno je da se prepozna specifičnost svake sredine, a uloga lokalnih samouprava u tome je nezamenljiva. Prvi put u istoriji ove zemlje donete su ozbiljne mere na planu poboljšanja nataliteta i rešavanja problema bele kuge. Kao nevladina organizacija, Fondacija će zajedno sa državnim institucijama i lokalnim samoupravama, da pomogne, jer je to dug svih nas prema društvu, budućim generacijama i našoj deci“, poručio je Matić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °