19.6 C
Belgrade

Održana tribina “Stop nasilju” u organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost GO Čukarica

Savet za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Čukarica organizovao je danas u sali opštine tribinu pod nazivom “Stop nasilju“, posvećenu zaštiti žrtava i sprečavanju porodičnog nasilja. O ovom problemu govorile su žene koje su trpele porodično nasilje.

Prisutne su pozdravile članica Opštinskog veća i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Stana Lukić i koordinatorka Nada Jelić. Na tribini su govorile i inspektorka MUP-a Jelena Jeftić, rukovodilac Centra za socijalni rad Čukarica Sonja Ćosić i rukovodilac Odeljenja Čukarica Nacionalne službe za zapošljavanje Tatjana Mijušković, a prisusustvovala je i predsatvnica Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ Gordana Velinović i predsatvnici udruženja građana „Rušanj“ i „Kreativa plus“ iz Sremčice.

Tribini su prisustvovali predsednica Skupštine Lidija Jovanović, pomoćnik predsednika Jovica Gostojić i članica Veća Branka Spaić-Fleger.

Na samom početku, Stana Lukić je pozdravila prisutne i zahvalila se ženama heroinama koje su skupile hrabrost da podele svoje životno iskustvo, kao i predstavnicima institucija koje su tu da daju podršku i pomognu žrtvama da ne trpe nasilje. Ona je podsetila da je ovo samo prva u nizu tribina koje će na ovu temu biti organizovane.

Svoje traumatično životno iskustvo, kao žrtve porodičnog nasilja, prisutnima su ispričale tri žene, koje su godinama trpele fizičko i psihičko maltretiranje od strane životnog partnera. Jedna od njih je bila i životno ugrožena i posle dugotrajnog lečenja i oporavka, ostala je trajni invalid. Zato se sada trudi da svim žrtvama prenese poruku da ni po koju cenu ne trpe nasilje i da ne veruju da se jednom podignuta ruka neće ponoviti.

Inspektorka MUP-a Jelena Jeftić je naglasila značaj Zakona o sprečavanju porodičnog nasilja, koji je omogućio policiji i tužilaštvu brzo reagovanje i sprečavanje prilaza žrtvi u roku od 48 sati i dodatnih 36 časova, nakon čega se postupak suda sprovodi tako da narušavanje mere može da podrazumeva i krivično gonjenje počinioca nasilja.

Prema podacima Gradskog Centra za socijalni rad, samo u toku prošle godine prijavljeno je više od 4.961 prijava nasilja nad decom, a preko 8.540 slučajeva nasilja nad punoletnim licima u Beogradu. Prošle godine 292 lica po prvi put se obratilo Centru za socijalni rad Čukarica prijavljujući nasilje. Delujući po Zakonu o sprečavanju porodičnog nasilja, usvojenog 2020. godine, Centar je u stalnom kntaktu sa svim institucijama kako bi se prepoznalo nasilje i odmah adekvatno reagovalo da se žrtve zaštite.

Imajući u vidu da je ključni problem da žrtve napuste nasilničko okruženje ekonomska nesamostalnost, Tatjana Mijušković iz Nacionalne službe za zapošljavanje je istakla da je važno da su oni upoznati da imaju prioritet pri zapošljavanju i da se sprovode stalne obuke za profesionalno i ekonomsko osnaživanje ovih lica.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °