3.1 C
Belgrade

Održana tribina „Učešće pripadnika nacionalnih manjina na popisu 2022 – značaj i perspektive“

Gradska opšina Stari grad, u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, organizovala je danas tribinu „Učešće Pripadnika nacionalnih manjina na Popisu 2022 – Značaj i perspektive“. Na tribini su učestvovali Radoslav Marjanović, predsedik opštine Stari grad, Igor Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada Beograda, Ninoslav Jovanović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Saša Verbić, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine, Dalibor Nakić, predsedinik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Aleksandar Gaon, predstavnik Saveza jevrejskih opština, Pava Čabrilovski, predsedica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske naionalne manjine i Nevena Dodić, zamenica predsednika Skupštine i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost GO Stari grad.

Predsednik Radoslav Marjanović se zahvalio svim učesnicima današnje tribine, posebno predstavnicima nacionalnih manjina, koji su se odazvali da prisustvuju i uzmu učešća u ovoj društveno odgovornoj i izuzetno važnoj tribini, posebno ako imamo u vidu značaj Popisa 2022. godine, kako za državu, tako i za građane i sve nacionalne manjine koje žive u našoj zemlji.

„Stari grad je jedna od retkih opština koja može da se pohvali sa svojom multinacionalnom strukturom stanovništva. Specifičnost naše opštine je i multikonfesionalnost, jer u njoj skladno i harmonično žive sve četiri konfesije. Krasi nas dobar starogradski duh, jer smo pre svega Starograđani i Beograđani, i mislim da smo dobar primer opštine koja gaji dobre međunacionalne odnose. U tom smislu ćemo i formirati Savet za nacionalne manjine kroz koji ćemo afirmisati i gajiti dijalog i negovati ovu specifičnost Starog grada. Naša opština će uvek biti podrška za aktivnosti svih Saveta nacionalnih manjina, posebno onih čija su sedišta u centralnoj gradskoj opštini, kao što su Savez jevrejskih opština i Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine“, rekao je predsednik Marjanović i naglasio da naša opština aktivno učestvuje u procesu Popisa 2022, naglasivši njegovu društvenu značajnost i nacionalni interes za nesmetano odvijanja proseca u kome treba da dobijemo pravu sliku o našoj zemlji.

„Zato pozivam sve sugrađane i predstavnike nacionalnih manjina da se odazovu Popisu, da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti i da imaju poverenje u institucije sistema“, naglasio je predsednik Marjanović.

Ninoslav Jovanović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, zahvalio se opštini Stari grad koja je prva organizovala razgovor na ovu važnu i aktuelnu temu i da kao takva može biti primer i model koji treba da slede druge opštine.

„Naše ministarstvo je u saradnji sa Savetima nacionalnih manjina sprovelo kampanju za nesmetano iskazivanje pripadnosti nacionalnim manjinama. Takođe, predstavnici manjina učestvuju u Popisu, kao popisivači, instruktori ili članovi popisnih komisija. Na prošlom popisu se 13 odsto stanovnika Srbije tako izjasnilo. Bitno je da se naši građani slobodno izjasne, jer su brojke važne, sledećih 10 godina ovi podaci će biti osnova za izradu strategija, akcione planove i finansiranje programa koje će sprovoditi nacionalni saveti“, naglasio je Jovanović i upoznao prisutne sa mediskom kampanjom na jezicima nacionalnih manjina na javnom medijskom servisu.

Igor Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada je jedan od inicijatora sastanka i razgovora.

„Važno je da razgovaramo i o Popisu i o položaju nacionalnih manjina u Srbiji. Popis je za mene jedan od najvažnijih procesa koje društvo sprovodi jer je bitan za razvoj države i našeg društva. Naglašavam da je zato značajno poverenje građana u istitucije sistema, kako bi izbegli bilo kakvu anti-popisnu kampanju neodgoornih pojedinaca. Popis je patriotski čin i to je moja poruka“, naglasio je između ostalog Jovanović, zahvalivši opštini Stari grad na organizaciji ove tribine.

Nakon predstavljanja svih predstavnika Saveta nacionalnih manjina koji su prisutne upoznali sa aktuelnom položajem svojih nacionalnih manjina, svi učesnici današnje tribine istakli su značaj Popisa 2022. godine.

„Zaključak današnje tribine je jedinstven: Pozivamo sve građane da učestvuju u Popisu i da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Svi učesnici tribine smatraju da je od izuzetnog nacionalnog interesa da što veći broj građana učestvuje i da ima poverenje u svoje institucije. Na osnovu rezultata u Popisu 2022. imaćemo mogućnost da dugoročno planiramo mere i aktivnosti kako bismo unapredili život svih građana naše zemlje“, zaključila je Nevena Dodić, zamenica predsednika Skupštine opštine i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Stari grad, koja je bila i moderator današnje tribine.

beogradski.rs / GO Stari Grad

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °