3.1 C
Belgrade

Održano 26. plivanje za Časni krst u Zemunu

Pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Savić i član Gradskog veća Boris Bursać prisustvovali su danas plivanju za Časni krst u okviru obeležavanja Bogojavljenja u Zemunu. Do Časnog krsta najbrže su doplivali Dušan Novaković i Zorica Anastasijević.

Boris Bursać je za Beoinfo izjavio da je ponosan na ovogodišnju manifestaciju svetkovanja Bogojavljenja u Zemunu, koja je postala tradicionalna jer se održava po 26. put.

– Kao Krajišniku poreklom, posebno me raduje činjenica što se ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja posvećuje srpskom geniju iz Krajine – Nikoli Tesli. Kao Srbinu, drago mi je što vidim da je danas veliki broj građana jedinstven u veri i radosti praznika, čime se jača osećaj pripadnosti i zajedništva. Na današnji dan, setimo se i pomolimo za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno za one na Kosovu i Metohiji. Svim građanima čestitam praznik Bogojavljenja uz tradicionalni pozdrav „Mir Božji, Bog se javi” – rekao je Bursać.

Predsednik opštine Gavrilo Kovačević je ponovio da je „Bogojavljensko plivanje” u Zemunu tradicionalna manifestacija i da se održava dugi niz godina.

– Čestitam svim učesnicima i zahvaljujem im na čuvanju naših pravoslavnih običaja. Veliku zahvalnost dugujemo Organizacionom odboru i svima koji su danas svojim prisustvom uveličali ovaj događaj – rekao je Kovačević.

U okviru „Bogojavljenskog plivanja” u Zemunu, ovoga puta sprovodi se i humanitarna akcija za tridesetčetvorogodišnjeg Ivana Spasojevića kako bi se povećala baza donatora matičnih ćelija. U prostorijama OŠ „Lazar Savatić”, od 11 do 17 časova će svi ljudi velikog srca moći da daju uzorak krvi i na taj način postanu deo veoma značajnog Nacionalnog registra davalaca matičnih ćelija. Donori mogu biti svi građani od 18 do 45 godina, koji su dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Sve što je potrebno jeste to da se izdvoji pet minuta koji spasavaju život Ivanu, ali i svima kojima su u lečenju neophodne matične ćelije.

Ovo tradicionalno takmičenje organizovali su Gradska opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i Swebor savez Beograda.

beogradski.rs / GO Zemun

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °