6.8 C
Belgrade

Održano književno veče na Zvezdari

U bašti Kafe-galerije „Kabinet ark“, u organizaciji Udruženja „Ark“, održano je književno veče u okviru realizacije projekta „Kulturni klub“ koji je sufinasiran sredstvima iz budžeta Gradske opštine Zvezdara.

Oko trideset ljubitelja knjige se okupilo da sazna nešto više o književnom opusu zvezdarske književnice i novinarke Radio Beograda II, Ane Vučković Denčić i o njenom najnovijem romanu „Jugoslav”. Razgovor sa Anom su vodili Dana Ćirić, pesnikinja i profesorka književnosti, i Branislav Jević, direktor Producentske kuće „Hipnopolis”.

Svoje prve književne tekstove Ana piše u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, podstaknuta profesorkom srpskog jezika i književnosti. Već sa devetnaest godina je izdala svoj prvenac, roman zanimljivog naslova „Epoha lipsa juče“. Kaže da voli sve svoje romane, ali da se razvijala kroz svaki od njih i napredovala. Piše kada je pokrene neka emocija ili događaj, bez mnogo planiranja. U jednom dahu se oslobodi emocija, kao nekog tereta, ne vodeći računa da li su sentence u tom trenutku povezane ili ne. Zato, kaže da pisanje doživljava kao svojevrsnu terapiju, kako za sebe, tako i za čitaoce.

Roman „Jugoslav“, koji je preveden na engleski i makedonski jezik, joj mnogo znači jer je u njega utkala emocije koje oslikavaju snažnu ljubav prema ocu kojeg je izgubila i zemlji koje više nema. Zapravo, zemlja je tu, sve je isto i planine, reke, gradovi, ali su granice nove. Kada putuje avionom često traži te linije koje dele ljude, kao na mapi, ali ih ne nalazi. Kaže da se nečiji život može posmatrati kao srednjometražni film, ali s mnogo obrta. „I bilo bi odlično da postoji festival na kom možeš da izabereš osobu i gledaš njen film, da vidiš svet njenim očima, od samog početka, od udaha“.

beogradski.rs / GO Zvezdara

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °