6.2 C
Belgrade

Održano takmičenje ”Šta znaš o saobraćaju”

Takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju saobraćjnih pravila ”Šta znaš o saobraćaju”, održano je u dvorištu Prve obrenovačke osnovne škole. Učenici svih škola sa teritorije gradske opštine Obrenovac uzeli su učešće na takmičenju, koje za cilj ima pre svega da edukuje decu kako da se ponašaju u saobraćaju.

Zamenik predsednika Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević podsetio je, da je opštinsko takmičenje ”Šta znaš o saobraćaju” odlagano 2 godine, usled nepovoljne epidemiološke situacije.

– Komisija za bezbednost u saobraćaju opštine Obrenovac uzela je učešće u ovom takmičenju. Naime, donirali smo nagrade za pobednike ovog takmičenja, pobednici će dobiti bicikle i rolere, a ovom prilikom pohvalio bih i Agenciju za bezbednost saobraćaja, koja se takođe priključila ovom takmičenju, tako što je obezbedila nagrade za treće plasirane učesnike – naveo je Stanojević.

Učenici već u osnovnim školama stiču početna znanja o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, a ovakvi i slični događaji, služe da to znanje nadograde.

– Podstičemo decu da uče na vreme stvari koje će ih pratiti tokom čitavog života. Imali smo priliku da tokom marta u Navaku obezbedimo obuke vozačima početnicima, a sada radimo sa osnovcima, dok smo u prethodnom periodu radili i sa predškolcima, a to je na neki način osnova rada naše Komsije, jer nastojimo da preventivno delujuemo i kroz edukaciju sprečavamo nesreće u saobraćaju – rekao je Stanojević.

Takmičenje je počelo rešavanjem testova, nakon čega su takmičari vozili bicikle na pologonu spretnosti, odnosno na poligonu koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se deca susreću u svakodnevnom životu.

– Testovi su vezani za poligon, a postoji 9-10 pitanja na koje učenici odgovaraju. Takođe, postoje i znakovi koji su obeleženi, a učenici treba da ih prepoznaju. Na poligonu spretnosti istaknuto je 8-9 stavki koje je potrebno proći – navela je nastavnica tehnike i tehnologije Nevena Jevtić.

Nakon završenog poligona proglašeni su pobednici, a najuspešniji u konurenciji od 61 učenika, bili su osnovci OŠ ”14.oktobar” iz Bariča, koji su u sve 4 kategorije osvojili prva mesta.

Ovo takmičenje organizuje Auto moto savez uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i lokalnih samouprava.

Gradsko takmičenje u Beogradu biće održano 7. maja.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °