2.9 C
Belgrade

Opština Čukarica obeležila slavu – Silazak Svetog Duha na apostole

Svetom liturgijom, tradicionalnom litijom čukaričkim ulicama i lomljenjem slavskog kolača obeležena je slava Gradske opštine Čukarica – Silazak Svetog Duha na apostole, u narodu poznatija kao Trojica, Duhovi ili Pedesetnica.

Sveta liturgija održana je u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu. Po završetku liturgije, ispred Hrama formirana je litija, koja se kretala Kirovljevom, Požeškom, Kijevskom i Lješkom ulicom do zgrade Gradske opštine Čukarica. U tradicionalnoj litiji, uz sveštenstvo čukaričkih hramova, pored velikog broja vernika, delegacija bratskih opština Kumanovo, Istočno Novo Sarajevo, Berane, Ervenik i Kosovska Mitrovica, učestvovali su i predstavnici Gradske opštine Čukarica na čelu sa domaćinom slave, predsednikom Srđanom Kolarićem.

Obredu osvećenja i lomljenja slavskog kolača, koji je održan u zgradi Opštine, prisustvovao je i arhijerejski namesnik otac Branko Mitrović. Među brojnim zvanicama bili su ambasador Republike Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić.

U svojoj besedi, protojerej-stavrofor Časlav Marinković je govorio o velikom hrišćanskom prazniku, koji je rođendan Svete Crkve. Poželeo je rukovodstvu opštine da silom božanskom rade, napreduju i doprinose boljem životu na opštini.

Pozdravivši sveštenstvo, delegacije bratskih opština, predstavnike gradskih i republičkih institucija, kao i mnogobrojne građane, domaćin slave i predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić je podsetio prisutne da proslava praznika Svete Trojice na Čukarici ima tradiciju dužu od jednog veka.

„Posebno me raduje što smo se danas ponovo okupili u ovolikom broju i što ćemo svečarske dane proslaviti kako dolikuje i kako smo to činili pre nedaće koja nas je zadesila u prethodne dve godine. Ni tada nismo prekinuli tradiciju obeležavanja krsne slave, dokazujući da se najveća svetinja našeg naroda proslavljala i u slavnim danima, ali i u najtežim trenucima punih iskušenja. Poželeo bih svima sreću i zdravlje, da živimo u miru i ljubavi, da čuvamo jedni druge i našu Čukaricu. Čukarica je naš dom, a mi jedna velika porodica, te zato današnji praznik proslavljamo zajedno, u porodičnoj sreći i blagostanju, kako to tradicija i nalaže“, istakao je predsednik Kolarić poručujući da rukovodstvo Opštine krsna slava obavezuje da nastavi predano i odgovorno da radi za dobrobit svih građana Čukarice.

Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog Duha na apostole je praznik koji predstavlja rođendan hrišćanske Crkve, a praznuje se 50. dan posle Vaskrsa, pa se zove i Pedesetnica. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Običaj je da se danas kuće i crkve ukrašavaju zelenilom – travom, cvećem i grančicama od kojih se, u toku molitve, u hramovima pletu venčići.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °