-0.2 C
Belgrade

Opština Zvezdara finansira obnovu Astrogeodetskog paviljona

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić posetio je Astronomsku opservatoriju u Zvezdarskoj šumi, na najvišoj tački nekadašnjeg velikog Vračara, čiju obnovu delimično finansijski podržava i Opština Zvezdara.

Kako je saopšteno iz ove opštine, u razgovoru s čelnim čovekom jednog od najstarijih naučnih instituta u zemlji Gojkom Đuraševićem, Jeremić je istakao da mu je drago što na teritoriji Zvezdare postoji ovakva institucija i sa ponosom istakao činjenicu da se ulaganjem u obnovu Astrogeodetskog paviljona po prvi put opština, na neki način odužuje svojoj zvezdarnici po kojoj i nosi ime.

– Verujem da će to biti naš mali doprinos da ovo mesto ima tretman kakav treba da ima i ubuduće i da ne samo u naučnom, već i u turističkom smislu bude važna tačka na mapi Beograda. Odluka da se finansijski podrži obnova Astrogeodetskog paviljona doneta je na sednici Skupštine uz saglasnost odbornika koji su prepoznali značaj takve ustanove, a samim tim i odluke kojom se podržava srpska nauka – rekao je Jeremić.

Direktor Atronomske opservatorije Gojko Đurašević posebno je zahvalio Ministarstvu kulture koje je opredelilo sredstva za sanaciju najvećeg paviljona opservatorije, kao i opštini Zvezdara koja će sanirati jedan od paviljona.

On je dodao da je opservatorija svojim sredstvima uspela da obnovi četiri paviljona i istakao da se obnovom ovaj kompleks „otima” od propadanja i pretvara u muzejski kompleks koji će svoja vrata otvoriti prema širem građanstvu.

Nekadašnja lokacija zvezdarnice bila je u centru prestonice, nedaleko od Narodne biblioteke Srbije, gde je smestio osnivač Milan Nedeljković. Astronomska opservatorija na sadašnjoj lokaciji je počela da se gradi 1929. a završena je 1932. godina po projektu Jana Dubovija, češkog arhitekte.

beogardski.rs / GO Zvezdara

Najnovije

Belgrade
few clouds
-0.6 ° C
-0.3 °
-1.3 °
71 %
4.6kmh
20 %
Уто
0 °
Сре
1 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °